Golf Club Hradec Králové
28. května 2007 [daw]

Malý pohled do technického zákulisí

Sekací technika na Hrádku. (Foto David Jirků)

Koho někdy napadlo založit si na vlastní zahradě golfový green nebo alespoň nízko střižený anglický trávník, ten jistě potvrdí, že údržba takové zeleně není nic jednoduchého. Abychom si udělali představu o potřebné technice, vydali jsme se na malou exkurzi na hrádecké golfové hřiště, kam právě dorazilo nové strojní vybavení ze Spojených států.

S rozšířením hřiště o nové jamky ve Višňovce v roce 2005 vznikla nutnost posílit i „vozový park“. Prvním přírůstkem byla vloni kabinová sekačka golfových drah Jacobsen 3810, která má pět 11nožových vřeten. Od letošního května můžete na hrádeckých fervejích vidět při práci také moderní velkou sekačku golfových ploch Toro Reel Master 6500 D. „Jedná se prakticky o poslední modelovou řadu fervejových sekaček značky Toro, které dle našich informací s výjimkou Hrádku nevlastní žádné golfové hřiště v ČR,“ říká manažer hřiště Petr Makovský. Tento stroj umožňuje nejen sekání fervejí, ale také odpališť a foregreenů. Přednosti sekačky se projeví zejména při sekání trávníků na komplikovaných modelovaných reliéfech, protože všech pět sekacích jednotek s 11nožovými vřeteny se při sekání natáčí ve třech osách a dokonale kopírují terén.

S jinou novinku od Tora se budete potkávat také na jamkovištích. Samohybná tří vřetenová sekačka Greens Master 3100 vypadá na greenech opravdu působivě. „Dříve bylo sečení všech greenů na Hrádku prací na tři a půl hodiny pro dva pracovníky údržby hřiště. S novou sekačkou to zvládne jeden greenkeeper za hodinu a půl,“ vypočítává Makovský časové úspory. Tato čísla nejsou důležitá jen pro správce hřiště, ale samozřejmě i pro hráče, protože ti budou mít díky tomu více klidu na vlastní hru.

Další zařízení, které šetří čas a zvyšuje kvalitu hřiště, je samohybná uhrabávačka bankrů Sand Pro, opět z dílny značky Toro. „Oproti Jacobsenu vidíme výhody strojů značky Toro hlavně v jednodušší konstrukci a údržbě strojů, a tím pádem i vyšší spolehlivosti a nižší provozní režii,“ shrnuje Makovský hlavní důvody přechodu k Toru. Sand Pro umí hravě upravit obrovské písečné překážky na jamkách ve Višňovce. Samozřejmě to ale neznamená, že by po sobě hráči už od nynějška nemuseli uhrabávat stopy. Sand Pro bude vyjíždět „na pláže“ vždy před víkendem a hlavně při údržbě hřiště před a po turnajích, zahlazovat stopy po prudkých deštích či procházkách divoké zvěře.

Zmiňované stroje dovezené z USA si můžete detailně prohlédnout ve fotogalerii. Investice společnosti Golf Hrádek s.r.o. do nové techniky se za poslední roky vyšplhala ke dvěma miliónům korun. „Další plánovanou investicí pro zajištění dalšího růstu kvality golfového hřiště Hrádek je modernizace a rozšíření stávajícího závlahového systému, která by měla rozvést vodu i na ferveje. Společně s vedením GCHK se zabýváme také zajištěním financí na realizaci výstavby nové klubovny podle dle památkáři již schváleného projektu. Bez podpory hráčů by to samozřejmě nešlo a je dobře, že na Hrádku přibývají noví. Všem jim děkujeme a věříme, že budou s kvalitou našeho hřiště spokojení,“ uzavírá Makovský.
Komentáře: 2, poslední 5. června 2007 v 13:04 | Přidat komentář

Text:

Jméno:

5. června 2007 v 12:36, Jarda Větvička
A kde bude ta klubovna ? Je někde obrázek nebo plánek ?
5. června 2007 v 13:04, David Jirků
Plánek nemám, ale umístění klubovny by mělo být v budově u greenu jamky č.7. Chodí se okolo ní cestou na osmičku, je vidět třeba na této fotce.

FOTOGALERIE

Sekací technika na Hrádku

Počet obrázků: 12

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

SLEDOVÁNÍ STRÁNEK

O nových článcích, výsledcích i fotogaleriích vás budeme rádi informovat e-mailem:

Co je to RSS?

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418