Golf Club Hradec Králové


Na scénu přichází dřeva

Vynález gutaperčového míče učinil zbytečnými "longnoses" hole, určené pro drajvování. Namísto dlouhých nosů se dostaly ke slovu hlavy cibulového tvaru, které se lépe vyrovnávaly s přírůstkem zatížení přineseného novými míči. Boule na hlavicích se už velmi podobaly dnešním dřevům. V letech okolo 1880 se začal používat golfový bag. Podíváme-li se do něj, zjistíme, že holím jsou dávány názvy. Dřeva se jmenují "brassie", "spoon", "baffy" a "cleek", železa "driving irons", "midirons", "mashie" a "niblick". Profesionálové jako Allan Robertson, Starý Tom Morris či Willie Park měli dílny na výrobu holí a míčů a své výrobky exportovali do celého světa. Golfisté brali zvuk slova původu holí a míčů vyrobených ve Skotsku podobně, jako dnes slyšíme na hodinky ze Švýcarska.

Na počátku století připlulo z Ameriky další neznámé dřevo - persimon. V tvrdosti se ukázal být lepší než buk a ještě před dvaceti lety nebyla nouze zahlédnout na hřišti hole s persimonovými hlavicemi. V roce 1902 překvapují drážkované líce holí zvýšením zpětné rotace míče (backspinu). Přestože někteří kováři experimentovali s ocelovými šafty už v devadesátých letech 19. století, byly ve světě golfu přijímány velmi pomalu. R&A of St. Andrews je legalizoval poté, co jimi hrál princ z Walesu na Old Course v St. Andrews v roce 1929. Billy Burke se stal prvním vítězem "major" turnaje užívajícím ocelové šafty v roce 1931.

V třicátých letech byla nabídka holí opravdu bohatá, když se prolínala tradiční technologie s trendem budoucnosti. Jako prevenci proti golfistům hrajícím s nadměrným množstvím holí a pro podporu individuálním dovednostem zavedl R&A v roce 1939 pravidlo maximálního počtu 14 holí. Současná konvence číslování spíše než pojmenování pochází také z této doby.

Po konci druhé světové války byl golf ovlivněn výzkumem syntetických a kompozitních materiálů. Výroba hlav pomocí odlévání byla užita v roce 1963, což mělo za následek další zásadní zlevňování. Přesto profesionálové pokračovali s ručně kovanými hlavami, pro zachování citu pro ránu a kontrolu míče. Grafitový šaft je na trhu od roku 1973, jeho výhodou je pevnost, lehkost a navýšení síly odpalu oproti šaftům ocelovým. Každá věc má ale svůj rub i líc a přestože grafitový šaft s sebou přinesl i pár nevýhod (menší přesnost), má dnes své místo na slunci jisté.

Firma Taylor-Made se stal první továrnou vyrábějící "kovová dřeva". Jejich popularita se datuje velmi, velmi čerstvě, vždyť slavná Big Bertha od společnosti Callaway pochází z roku 1991. Co znamená deset roků v šestisetleté historii golfu? Posledním trendem jsou hlavy z titanu, materiálu, který nám daroval kosmický výzkum. Nicméně ceny těchto nejmodernějších výstřelků nejsou pro běžný proletariát dvakrát příznivé. I když - za ořechovou "longnose" z dílny od Allana Robertsona vyplatí dnešní starožitník v aukci i čtyřmístnou sumu v dolarech...

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418