Golf Club Hradec Králové


Když se řekne TÝČKO

Dřevěný hřebík. Nepostradatelný vynález. Na první pohled možná vypadá jako trochu obyčejný vynález, ale není to vůbec pravda.

Patent na dřevěné týčko si v roce 1899 zaregistroval jeden z prvních známých afroamerických golfistů George F. Grant. Na syna otroků provozoval v té době nevídané povolání, s vyznamenáním totiž vystudoval Harvardskou univerzitu a stal se dentistou. Profesionální hygienické návyky jej navedly k myšlence dřevěného týčka. Do té doby se totiž míček pokládal na hromádku hlíny, kterou si golfista musel nejdříve "uplácat". Doktor Grant zkrátka nechtěl mít špinavé ruce.

„Opravdu se má míček nechávat ležet na tomhle pískovém vršíčku?“
„Opravdu.“
„Víte, nechci, aby na mě někdo bral kdovíjaké ohledy jen proto, že jsem začátečník.“
„Míček se vždycky odpaluje z týčka,“ ujistil jsem ho.
„Tak dobrá, když to tak jistě tvrdíte. Ale připadá mi to dost nesportovní.“

[cit. P.G. Wodehouse, Hry ve třech]
Aby se hráči nemuseli po každém odpalu shýbat pro týčko, bylo v roce 1932 na trh uvedeno Magnetic Tee, které sestávalo z klasického dřevěného podstavku spojeného tenkou strunou s podkůvkou magnetu. Stačilo jen přiložit hůl... Výrobce však narazil na několik neřešitelných problémů a jeho patent se neprosadil. Jednak většina golfistů neshledávala ohnutí se pro týčko jako zvlášť obtížný sportovní výkon, nemluvě o problematice nemagnetičnstí drajvrů i ostatních dřev.

Současná plastová týčka mají nepěknou vlastnost – znečišťují přírodu. Tu samou přírodu, která golfistům dává prostor k provozování opěvovaného golfu. Aby hráče nehryzalo svědomí, mohou si pokládat své míčky na Green Tee, neboli ekologická týčka vyráběná z hrubě mleté kukuřičné mouky, která se ztracená v trávě rychle rozpadají. Dobrý nápad.

Na amatérském mistrovství v St. Andrews v roce 1924 používal Harold Gillies nadměrně dlouhá týčka, jimiž zvedal míče asi 30 cm nad zem a poté je odpaloval holí s abnormálně nízkým loftem. Je fakt, že neexistuje pravidlo, které by určovalo do jaké výše může být míč natýčkován, nicméně rozhodčí R&A později vyjádřili „naději“, že hráči budou napříště „brát v potaz, zda jednají v souladu s duchem hry“.

[cit. Jonathan Rice, Curiosities of Golf]
Za dva dolary pořídíte Perfect Tee, takový golfový ekvivalent švýcarského nože aneb vše v jednom. Z tohohle hi-tech týčka vám to bude lítat samo.

Počet týček v bagu je vždy méně než 3 nebo více než 600.

[cit. Henry Beard, Mulliganovy zákony]
Velice dobře se dá týčko používat k tréninku. Velký učitel golfu Harvey Penick často žádal své žáky, aby se nesoustředili na odpálení míče ale na "odseknutí týčka".

Jack Nicklaus radí na greenu: "Zkuste si cvičit patování na zapíchnuté týčko. Nebudete se starat o jamku a můžete se víc soustředit na rychlost a směr. Skutečná jamka se pak na hřišti bude jevit jako koš."

Řekl jsem mu: „Jsi dobrý sportovec. Nauč se odsekávat týčko. Dokud to nedokážeš, nemůžeme jít dál.“ A nechal jsem ho samotného na louce. Švihal holí dva dny, než se naučil odsekávat týčko.

[cit. Harvey Penick, Když hraješ golf, jsi můj přítel]

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418