Golf Club Hradec Králové


Knihy o golfu III.

Od sestavení posledního přehledu golfové literatury uplynul více než rok. Za tu dobu se objevilo několik dalších, velice zajímavých titulů, a to nejen zahraničních, ale i domácích. Jedna z nich pochází z dílny Jaroslava Kuťáka a Lubomíra Lichého.
Nová encyklopedie golfu
Malcolm Campbell
384 stran, Knižní klub

První část encyklopedie je věnována golfové historii, od mlhavých počátků v kontinentální Evropě přes rozvoj hry na britských ostrovech a následné rozšíření golfu do celého světa. Velká pozornost, náležitě doplněná ilustracemi, je věnována vývoji golfového náčiní, které prošlo během několika staletí pozoruhodnou technologickou evolucí.

Další část knihy popisuje několik desítek nejznámějších světových hřišť. Nechybí zde např. skotské Old Course v St. Andrews či Carnoustie, irský Ballybunion, španělská Valderrama nebo americká Augusta National či Pebble Beach a mnoho dalších. Poslední kapitolou Nové encyklopedie golfu je síň slávy, v níž se nachází prakticky všichni slavní hráči a hráčky soutěžní historie i současnosti tohoto sportu.
Jak já hraju golf
Tiger Woods
306 stran, Pragma

Publikací zabývajících se problematikou golfového švihu u nás vyšlo již hodně. Kniha Jak já hraju golf od Tigera Woodse má ambice zařadit se k těm nejlepším. Woods ve spolupráci s redaktory magazínu Golf Digest rozebírá na více než tři sta stranách detailně svoji hru.

Nejlepší současný golfista planety se ve své knize nevěnuje pouze fyzické stránce golfových úderů, ale odkrývá čtenářům i tipy pro udržení chladné hlavy a zvládání vypjatých situací. Text je doplněn stovkami názorných obrázků.
Ilustrovaná pravidla golfu
151 stran, KargoMedia

Česká verze této oficiální publikace, kterou pravidelně vydává Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, vyšla skoro "s křížkem po funuse". Od roku 2004 budou totiž platit nová pravidla golfu. Základní principy hry jsou však ustálené, takže i přes chystané inovace zůstanou Ilustrovaná pravidla golfu velice platnou knihou, a to nejen pro začátečníky, ale i zkušené hráče.

Zatímco klasická golfová pravidla mohou čtenáře svými "právnicky exaktními" formulacemi mást, Ilustrovaná pravidla golfu podávají obsah "lidovou" formou. Velké množství herních situací je ilustrováno názornými příklady. Pro zpestření studia pravidel jsou v knize uvedeny skutečné příklady aplikování pravidel na profesionálních turnajích v Evropě i USA.
Klíč k českým golfovým hřištím 3, 4
Daniela Gaudlová
207 stran, a.ga.ma

Tvůrci Klíče pokračují v systematickém mapování českých hřišť. Schéma popisu jednotlivých hřišť je od prvního dílu stejné - slovní komentář profesionálního hráče je doplněn jednoduchým nákresem jamky s údajem o její délce. Hendikepové indexy jamek či hrací hendikepy hřišť nejsou k dispozici. Některá popisovaná hřiště prodělala po vydání Klíče výraznější změny, pročež některé tištěné informace ztrácejí na aktuálnosti.

Obsah 3. dílu: Nová Amerika, Konopiště, Čeladná, Darovanský dvůr, Liberec, Kravaře, Sokrates, Alfrédov, Slušovice a Podbořánky.

Obsah 4. dílu: Tále, Hluboká, Austerlitz, Františkovy Lázně, Klášter Teplá, Čertovo břemeno, Harrachov, Olomouc a Lipno.
Krásná smrt
Jaroslav Kuťák
153 stran, EGO

Další vlašťovkou mezi ryze českými knihami s golfovou tématikou je souborka většinou detektivních povídek spisovatele Jaroslava Kuťáka doplněných kreslenými vtipy karikaturisty Lubomíra Lichého. Oběma autorům šlo při vytváření společného díla hlavně o zábavu.

Krásná smrt nabízí příběhy a vtipy z golfu, veselé i vážnější, romantické i trochu kruté, jako golfové hřiště i jako život sám. Členové Golf Clubu Hradec Králové v některých povídkách možná poznají předlohy, jimiž se Jaroslav Kuťák při psaní nechal inspirovat.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418