Golf Club Hradec Králové


Knihy o golfu VI.

Každým rokem v Česku vychází řada knih orientovaných na golfovou tématiku od českých i zahraničních autorů. Nejčastěji jde o instruktážní příručky, ale nechybí ani různě zaměřené sborníky či beletrie. Pokud vám ještě schází nějaký ten dárek pod stromeček, možná vás na poslední chvíli inspiruje některý z tipů na golfové knížky, které se v posledním roce objevily...
Golf - Dokonalý průvodce hrou
Saunders Vivien, Alliss Peter
224 stran, JOTA

Kniha "GOLF - Dokonalý průvodce hrou" má naučit základům golfu, má zvýšit vaše potěšení ze hry, zdokonalit vaši techniku a nakonec i zlepšit vaše výsledky. Protože se zaměřuje na všechny aspekty hry - od držení hole po strategii hry - může být tato kniha velmi prospěšná jak neohrabanému začátečníkovi, tak soutěžnímu hráči s nízkým hendikepem i hráčům jakékoliv výkonnosti mezi tím.

Z obsahu:

- zvládnutí každé hole v begu
- nejlepší vybavení právě pro vás
- strategii pro soutěžní hru
- tréninkové programy a cviky pro hráče všech výkonností
- hraní různých ran a hra v nepříznivých podmínkách
- riskování v golfu - o hledání pravděpodobného, ne nemožného
- golf versus architekt - o výzvě každého hřiště
- jazyk golfu, pravidla, etiketa a sázky
- historie hry a její velikáni (od Bobby Jonese přes Jacka Nicklause po Phila Mickelsona)
Golf pro každého
Newell Steve
256 stran, SLOVART

Obrazová učebnice s testy a cvičeními pro zlepšení hry, obsahuje návody a rady ve všech oblastech golfu. Zabývá se všemi aspekty golfového švihu, probírá systematicky každý druh rány – od odpalu z týčka, hry železy, lobování a čipování až po zvládání bunkerů a patování.

Každá kapitola obsahuje test na ověření vaší výkonnosti a nabízí sérii cvičení, speciálně připravených pro zlepšení techniky hry. V kapitole deseti nejčastějších chyb, které by mohly ohrozit vaši hru, najdete návod, jak je účinně a rychle odstranit. Sekvenční fotografie ukazují správný průběh švihu a zdůrazňují klíčové okamžiky. Autorem knihy je Steve Newell, redaktor populárního časopisu Golf World.
Golf - dlouhá hra
Alexander Kölbing, Achim Steinfurth
125 stran, KOPP

Volné pokračování knihy Hrajeme golf - technika, taktika, psychologie, která vyšla již v roce 2000. Kniha německých autorů se zabývá problematikou odpalování míčku na velké vzdálenosti. Jde o učebnici, která se nevyhýbá ani fyzikálním, fyziologickým, či mnemotechnickým aspektům dopravy míčku z odpaliště k jamce. Kniha je vhodná pro každého zájemce o golf, neboť i největší legendy golfu přiznávají, že je stále co zdokonalovat.

Z obsahu:

- jednoznačné odpovědi na důležité otázky, které doprovázejí herní praxi
- přesné pokyny ověřeně zvyšující efektivitu hry, lehce vysledovatelné
- výuka orientovaná na praxi a výsledek, která vás krok po kroku přibližuje ideálnímu provedení optimálního pohybu
- analýza každého jednotlivého pohybu (slovem i obrazem), který má vliv na sílu a směr odpálení
Golf - krátká hra
Alexander Kölbing, Achim Steinfurth
125 stran, KOPP

Zaměření další knihy autorské dvojice Kölbing a Steinfurth je nasnadě. Čipování, pitching, patování a písek. Jedná se o učebnici hry na greenu a okolo něj. Podrobně rozebírá techniku a taktiku hry na krátkou vzdálenost, která je velmi náročná na přesnost. Kniha je vhodná jak pro začátečníky, kterým pomůže vstřebat základy, tak i pokročilé hráče, kteří jen potřebují doladit svou hru.

Z obsahu:

- Patování: Ramena jako motor - Tělesný trojúhelník - Technika nebo cit? - Záležitost s deštníkem - Yips Breaks
- Čipování: Kompaktně na míček - Místo dopadu je důležité - Vysoké a ploché míčky - Poměr vzduch/země - Polštářový efekt
- Písek: Palec vzhůru - Míček na pískovém polštáři - Dlouhá odpálení - Fairvayové bunkery - Jak silně přiklepnout?
- Pitching: Hodiny v hlavě - Úhly zápěstí - Zkušené ruce - Hinging
Junior golf
Niek Wright
126 stran, KargoMedia

Další mimořádná kniha, kterou na trh uvádí nakladatelství KargoMedia, je kompletním treninkovým manuálem pro mladé golfisty. Tato kniha poskytuje nejen dobré a poučné čtení dětem, ale především velmi ucelený návod pro rodiče. Kondenzované informace obsažené v Junior golfu lze rychle vstřebat a poslouží rodičům jako návod, jak na to se svým budoucím golfovým Tygříkem nebo Tygřicí. Předmluvu knize napsal populární skotský hráč Colin Montgomerie.

Z obsahu:

- praktické rady pro rodiče
- úvodní lekce
- dlouhá hra, krátká hra
- hra z bankrů
- puttování
- výuka a trénink
- trénink mimo hřiště
- speciální golfový test
Zamlouvám si jeho hole!
Steve Moore
272 stran, KargoMedia

Vedle klasických instruktážních příruček se na golfových pultech každý rok objevují i knihy zaměřené na humorné stránky golfu. Zamlouvám si jeho hole! patří k nejnovějším přírůstkům v této kategorii. Kreslené vtipy s golfovou tématikou se správnou porcí ironie a nadsázky pochází z dílny známého amerického kreslíře a animátora Steve Moora, někdejšího editora Los Angeles Times.
Naučte se hrát golf za víkend
Craig Edward
128 stran, KargoMedia

Nevěříte, že je možné naučit se hrát golf za pouhé dva dny? Autor řady golfových publikací Craig Edward (Golf Doctor, Putt Perfect nebo Play Like A Pro: What the 50 Greatest Players Can Teach You) se vás pokusí přesvědčit o opaku.

V knize naleznete instrukce o golfovém švihu, patování, čipování, bankrech, jak si poradit s větrem a mnoho dalších. Ačkoliv to není věda, v knize najdete tipy, které vám dají základ pro příležitost hrát tak, jak nejlépe jste schopni.
Perfektní putt
Craig Edward
128 stran, KargoMedia

"Kvalita hry na grýnech je vždy rozdílná mezi těmi výbornými a těmi nejlepšími hráči. O vítězi téměř výhradně rozhodují proměněné putty. Efektivní tlak na soupeře vyvinete jedině proměněným puttem. To hovoří za vše. Kniha, kterou držíte v ruce, je opravdu podrobným a komplexním náhledem do kuchyně těch, kteří dokáží proměnit určující či rozhodující putt," říká v předmluvě překladatel knihy Alan Babický.

Publikace Perfektní putt je doslova nabitá informacemi o všem, co souvisí s patováním a lze ji jednoznačně doporučit hráčům všech věkových i výkonnostních kategorií.
Pokoření hranice 100, 90, 80
277 stran, Atemi

Výběr z instruktážních článků ze stránek světově nejčtenějšího golfového magazínu Golf Digest je od letošního roku také k mání v souborné, nádherně ilustrované knize.

Nejuznávanějších světoví trenéři a hráči v čele s Tigerem Woodsem na stránkách názorně předvádějí, jak překročit tři nejvýznamnější mezníky golfového skóre.

Kniha ve vázané vazbě 28 x 23 cm váží 1,5 kg!
Otův golfník poučný
Ota Doležal
345 stran

Golf je velice úzce svázán se specifickou anglickou terminologií, která často činí problémy nejen začátečníkům, ale do rozpaků může přivést i zkušenější hráče. Na internetu sice lze nalézt řadu stránek s golfovými slovníky, ale pravděpodobně žádný z nich nebude tak rozsáhlý, jako Otův golfník poučný.

Kniha obsahuje více než tři tisíce výrazů. Český výklad není psán nijak akademicky, takže se při čtení i pobavíte. Ostatně mírná nadsázka je již patrná ze samotného názvu knihy Otův golfník poučný.
Klíč k českým golfovým hřištím 7
Daniela Gaudlová
200 stran, a.ga.ma

Stává se už pomalu tradicí, že s příchodem zimy vychází zbrusu nový díl Klíče k českým hřištím. "Boom golfových hřišť v Česku je neskutečný, a tak vám můžeme každý rok přinášet další a další hřiště," říká autorka knihy novinářka Daniela Gaudlová. Aktuálně nejnovější díl má pořadové číslo 7 a s osmi renomovanými profesionálními trenéry se v něm projdete po libereckém Ypsilonu, Sokolovu, Mstěticích, Telči, Hostivaři, Haugschlagu, Poděbradech a Benátkách.

Cenné rady jak hrát na konkrétních hřištích jsou prokládány - stejně jako v minulých Klíčích - otázkami na pravidla golfu, které připravil guru českých rozhodčích Václav Janoušek. V knize nechybí ani aktualizovaný slangový slovník, zkrátka vše pokračuje tak, jak jsou čtenáři z předchozích dílů této výborné knihy zvyklí.
Schwarz hraje birdie
Jaroslav Kuťák
220 stran

utor detektivek Jaroslav Kuťák zapletl děj své zatím poslední knihy opět do golfových reálií. Detektiv Karel Schwarz při golfu na jednom známém hřišti objeví v jezírku mrtvolu. Jak se brzy ukáže, mrtvý muž byl známý televizní publicista a měl za sebou stovky reportáží, ve kterých odkrýval nešvary, podvody, lumpárny, zločiny i možné vraždy.

Policie je bezradná, protože podezřelých, kteří by přicházeli v úvahu, je opravdu mnoho - všichni ti, které oběť vláčela obrazovkou. Karel Schwarz, který kdysi sám pár let pracoval ve zpravodajství, se proto po patnácti letech do televize vrací, aby pomohl v pátrání. Díky svým starým kontaktům mezi kameramany a osvětlovači objevuje zajímavé stopy. Při pátrání pochopitelně nechybí ani jeho dokonalá kolegyně Marie...

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418