Golf Club Hradec Králové


Knihy o golfu IV.

Od roku 2001 na stránkách Golfnetu mapujeme knižní nabídku v golfové oblasti. Také v letošní sezóně (2004) se urodilo něco nového a na rozdíl od minulých let již začínají převažovat knihy českých autorů.
Golf a jeho technika
Derek Lawrenson
192 stran, KargoMedia

Kniha, která poprvé vyšla ve Velké Británii v roce 2002, se řadí mezi instruktážní publikace. Po úvodním důkladném vpravení do golfové problematiky následuje ještě mnohem důkladnější rozbor všech myslitelných herních situací, včetně rad pro mentální přístup, volbu rány, strategii na jamce či způsoby tréninku. Vedle textu je v knize velké množství obrázků, které názorně ukazují probíraná témata. Golf a jeho technika může být velmi přínosnou publikací nejen pro začátečníky, ale bezpochyby i pro zkušenější hráče.

„Po letech všelijakého obcházení anglických termínů a velmi častého používání uvozovek či vysvětlujících závorek jsem se rozhodl důsledně použít pro překlad golfovou češtinu, která je zcela běžná mezi hráči, pro něž je golf každodenní součástí života...“ , píše v úvodníku překladatel knihy Alan Babický. Golfová čeština už žije svým životem a je dobře, že se začíná objevovat i na „oficiálních“ místech, tedy na stránkách knih.
Golfový lékař
Edward Craig
126 stran, KargoMedia

Titul knihy může u čtenářů evokovat myšlenky na lékařskou vědu, ale o aspektech souvisejících s lidským tělem Golfový lékař rozhodně nepojednává. Léčení, které je v knize vysvětlováno, se týká nemocí golfového švihu. Možná znáte ten pocit, když člověk chytne „prasení“. Strčením týčka za ucho se problémy dají řešit pravděpodobně jen ve filmech...

„Z odpaliště až do jamky, od sokitu až po krtka, tato kniha vyléčí všechny vaše golfové neduhy“ , říká slogan z obálky. Ve chvíli, kdy určitá část vaší hry prostě „odejde“ a nedaří se najít způsob nápravy, přichází ke slovu Golfový lékař. Kniha čtenáře vede k získání schopnosti analyzovat vlastní hru, určovat příčiny chyb a efektivně je napravovat.
Historie golfu
v českých zemích a na Slovensku

Prokop Sedlák
170 stran, Svojtka & Co.

V roce, kdy český golf slavil 100 let své existence, vyšlo knižně unikátní mapování této historie. Autorem této velmi důstojné publikace je současný viceprezident České golfové federace a významná osobnost golfového klubu Líšnice Prokop Sedlák, jehož rodina je s vývojem českého golfu již od dvacátých let minulého století úzce spjatá.

Textová část Historie golfu v českých zemích a na Slovensku je volně přístupná na internetu, v samotné knize ve vázaném provedení, která vyšla nákladem 1000 kusů, je navíc několik stovek unikátních fotografií. Popis cesty českého a slovenského národa za golfem končí rokem 1989.
Klíč k český hřištím 5.
Daniela Gaudlová
200 stran, a-ga-ma

Počet golfových hřišť, po nichž se můžete projít s profesionálními trenéry, byl pátým dílem Klíče k českým hřištím završen na kulatou padesátku. V tomto díle naleznete Haugschlag - Waldviertel (J. Němeček), Malevil (R. Chudoba), Plzeň - Dýšinu (P. Štrougal), Mnich (M. Sova), Myštěves (F. Lébl), Mladé Buky (L. Janda), Písek - Kestřany (K. Pilát), Beřovice (J. Juhaniak), Janov - Hřensko (J. Štryncl) a Třinec - Ropice (O. Trupl).

Profesionálové tentokrát nabízejí čtenářům i vlastní tipy na zlepšení hry, guru golfových rozhodčích v ČR Václav Janoušek opět připravil test z pravidel a v knize samozřejmě nechybí ani český slangový slovníček, který v současnosti obsahuje již více než půl tisícovky výrazů! V některých případech jde o skutečné perly. Křest knihy sice proběhl teprve před pár týdny, ale další díl je již v plné přípravě.

Máte-li v plánu čekat až se jednotlivé kapitoly objeví zdarma ke stažení na internetu (stejně jako u předešlých dílů Klíče), je docela možné, že se nedočkáte. Autorka vážně uvažuje o tom, že od pátého dílu bude Klíč k českým golfovým hřištím k dostání jen v knižní podobě.
18+1 jamka
Otakar Doležal
42 stran, Bropy

V záplavě metodických materiálů lze velmi snadno podlehnout dojmu, že golf je čistě vědecká disciplína. Jedna ze známých tváří českého golfu, Otakar Doležal, ukazuje, že to není až tak docela pravda. Ve své knize čtenářům představuje golf s vtipem a nadhledem zkušeného golfisty: "V golfu je jedno, kdo je kdo, protože máte možnost to natřít třeba generálnímu řediteli, prezidentu zeměkoule, nebo Frantovi od vedle a oba vám nakonec ještě pogratulují."

Co jamka, to jedna kapitola, kterých je v útlé brožurce tedy devatenáct, neboť až klubovna je tou závěrečnou jamkou po golfové rundě. Pamětníci si vzpomenou, že 18+1 jamka Oty Doležala vyšla natřikrát v roce 2000 v magazínu Český golfista (později Nr.1).
Golf v kostce
Jan Bělohubý
Luboš Procházka
Petr Uhlík
160 stran, UniGOLF

Golf v kostce je příručka určená zejména naprostým začátečníkům, kteří teprve hledají cestu ke golfu. Jednoduchou formou vysvětluje základy tohoto sportu a čtenářům negolfistům se snaží otevřít dveře do neznámého zeleného světa.

Na rozdíl od zahraničních publikací obdobného zaměření, bere Golf v kostce v potaz české reálie. Přehled hřišť a golfová mapa zachycují situaci na začátku roku 2004.

Publikace vyšla jako součást projektu České golfové federace „Hraj golf – změň život“, který je realizován ve spolupráci s The Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews.
Stavíme golfové hřiště
ČGF

Po knize Golf v kostce připravila ČGF metodickou publikaci Stavíme golfové hřiště. Její první část byla představena na tiskové konferenci pořádané počátkem května 2004 v Darovanském dvoře. Materiál se zabývá problematikou budování golfových areálů a je určen nejen podnikatelským subjektům, ale i obecním či městským zastupitelstvům, která mají zájem o tvorbu municipálních golfových zařízení.

První díl příručky se po obecném úvodu a kategorizaci hřišť zaměřuje na stavbu základního areálu pro golf – cvičné louky doplněné prostorem pro trénink krátké hry. V několika kapitolách jsou popsány důležité informace týkající se povolovacích řízení, stavby areálu a jeho údržby. Popis golfových projektů je také doplněn o upozornění na základní chyby při jejich tvorbě.
GOLF - Od základu k dokonalosti
Roger Hyder
128 stran, Alpress

Kniha je určena těm, kteří už o golfu něco vědí a potřebují poradit, jak se zbavit určitých potíží při hře. Jejím autorem je anglický profesionál Roger Hyder. V první část publikace nabízí detailní pohled na různé druhy špatných úderů (šlajsy, hooky apod.) a uvádí jejich obvyklé příčiny. Nápravy chyb jsou popisovány postupně od držení hole přes polohu míčku, postoj až k nápřahu a prošvihnutí.

Druhá část knihy zavede čtenáře na golfové hřiště. Obsahuje velké množství rad od renomovaných profesionálů zaměřených na obvyklá problematická místa – dlouhou hru, krátkou hru, patování, hru z rafů, bankrů apod. Všechny tipy v knize jsou doplněny velkým množstvím názorných fotografií.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418