Golf Club Hradec Králové
27. října 2006 [daw]

Na Hrádku skončily dětské tréninky

Anička Starostová, Dalibor Mrňávek a Evička Němečková chodili pilně na tréninky, a tak se není čemu divit, že si v průběhu sezóny všichni tři uhráli základní hendikep 54. (Foto David Jirků)

Tréninkové centrum mládeže GCHK dnes posledním tréninkem na Hrádku uzavřelo svoji premiérovou golfovou sezónu. A dodejme, že se jednalo o sezónu úspěšnou. Podzim je čas bilancování, a proto se pojďme ohlédnout, co nám uplynulý rok přinesl.

Zimní období

Mládežnický oddíl zahájil sezónu 2006 už v prosinci 2005, kdy odstartovaly indoorové tréninky ve Fomei. V průběhu čtyř měsíců se jich uskutečnilo bezmála čtyřicet a k tomu ještě čtyři turnaje navrch, takže děti přes zimu rozhodně nezahálely. Škoda jen, že jsme po dvou úspěšných letech nepřivezli žádnou medaili z republikového mistrovství na FSG simulátorech. Nejblíže k ní měla Kristina Hostáková, která skončila mezi kadetkami na 4. místě.

Na začátku ledna náš klub zažádal Českou golfovou federaci o udělení statutu Tréninkového centra mládeže. Výbor ČGF v únoru rozhodl o zřízení deseti TCM a nás velmi potěšilo, že do úzké skupiny vybraných klubů byl vedle tradičních bašt mládežnického golfu jako jsou např. Mariánské Lázně, Praha či Ostrava zařazen i Golf Club Hradec Králové. Po osmi letech předešlé práce s mládeží přišel ze strany vedení ČGF důležitý impulz, který nastartoval další kvalitativní posun ve výchově mladých talentů v královéhradeckém regionu.

První medaile z týmové soutěže

Pravidelné venkovní tréninky se rozjely v polovině dubna. Realizační tým TCM GCHK čítal deset členů, kteří měli na starosti více než 50 dětí všech věkových i výkonnostních kategorií. První velký test přišel na kvalifikačním turnaji klubového poháru družstev do 16 let, který se konal v půli června na Hluboké. Cíl postoupit mezi finálovou osmičku naši hráči sice svými výkony na hřišti splnili, ale vinou neodevzdané skórekarty a následné diskvalifikace jsme spadli na nepostupovou 12. příčku.

Diskvalifikaci jsme se nevyhnuli ani v červencové kvalifikaci na Mistrovství ČR žákovských družstev ve Svobodných Hamrech, ale ta nás naštěstí o postup do finále nepřipravila. Souběžně se žáky startovalo i družstvo dorostenců, kteří svými vyrovnanými výsledky suverénně postoupili z prvního místa. Rozptyl pěti hráčů ve dvoukolovém turnaji činil pouze 5 ran (všichni uhráli výsledky 82-87 ran).

Trojnásobnou účast ve finále v Darovanském dvoře (žáci, dorostenci a dorostenky) jsme přetavili v zisk bronzových medailí, které vybojovalo družstvo hráček do 18 let ve složení Lucka Bičišťová, Karolína Černá, Zuzana Eliášová a Kristina Hostáková s kapitánem Jiřím Vaňátkem. Dorostenci i žáci skončili v Darové sedmí, což sice není úspěch na palcové titulky v novinách, ale ceníme si postup do finále a zlepšení loňských výsledků (10. respektive 8. místo).

Zajímavý pohled na výsledky jednotlivých klubů přináší následující tabulka, která hodnotí kluby obdobným způsobem jako jsou hodnoceny dlouhodobé soutěže, např. Czech Golf Amateur Tour. Umístění na turnajích se sčítají dohromady a ze čtyř výsledků se nejhorší škrtá. Golf Club Hradec Králové se umístil na lichotivé páté příčce.
  Chlapci
18 let
Dívky
18 let
Pohár
16 let
Žáci
14 let
Součet
1. RGC Mariánské Lázně 1 2 1 (3) 4
2. GC Erpet Praha (5) 1 3 1 5
3. GC Praha 2 - 2 2 6
4. PGC TJ Mittal Ostrava 3 - 5 4 12
5. GC Hradec Králové 7 3 (12) 7 17
6. GC Beřovice 6 7 6 (11) 19
7. GC Karlovy Vary 9 4 (11) 8 21
7. GC Austerlitz 4 8 (14) 9 21
9. GK Líšnice 11 5 (15) 10 26
10. GCC Svobodné Hamry 10 - 16 11 37
11. Nová Amerika CC 11 - 24 11 46
Top Ten ČGF tentokrát zůstalo nedobyto

Co do individuálních úspěchů o sobě dal nejvíce vědět vítěz loňského žebříčku ČGF kadetů do 16 let Sváťa Býma. Letos skočil rovnýma nohama do soutěží dospělých a především v první půli sezóny podával výborné výkony. V celkovém pořadí Czech Golf Amateur Tour Sváťa obsadil 23. místo a zařadil se tím do širší republikové špičky.

Tradičně dobré výsledky měli naši mladí hráči na turnajích Dětské Tour Severovýchod, kde jsme letos získali společně s Pardubicemi prvenství v Poháru klubů. Péťa Dvořák se stal celkovým vítězem kategorie starších žáků a chybělo málo, aby ho mezi kadety a kadetkami napodobila Lucka Bičišťová. O prvenství v této kategorii totiž rozhodovala až dodatečná rozehrávka na posledním turnaji v Myštěvsi, po níž Lucka nakonec obsadila třetí místo.

Zklamáním byla neúčast našich dětí na Mistrovství ČR žáků a kadetů, odkud jsme vloni přivezli stříbrnou a bronzovou medaili. Ačkoliv všichni výkonnostní hráči dostali od prezidenta klubu Petra Drbala tréninkové a herní plány, na tento důležitý turnaj se nikdo nepřihlásil. Děti zapomněly, rodiče neohlídali a klub nepřipomněl...

V žebříčku mládeže ČGF se žádný z našich hráčů letos bohužel nedokázal dostat do první desítky. Nejlépe se umístila Lucka Bičišťová, která i díky vítězství na „major“ turnaj v Hluboké nad Vltavou obsadila v kategorii kadetek celkové 11. místo.

Nejlepší mladí hráči si v září nenechali ujít účast na v klubovém mistrovství na rány a není žádným překvapením, že oba tituly šampiónů získali členové TCM. Kristina Hostáková stanovila nový ženský rekord mistrovství (79, 79) a Sváťa Býma mužský rekord alespoň vyrovnal (67, 71).

Co říci na závěr? Tréninky na Hrádku se konaly třikrát a někdy i čtyřikrát za týden, což se zdravě promítlo do snížených hendikepů. Konkrétní představu o tom, jak se většina dětí letos zlepšila, si můžete udělat pohledem do klubového žebříčku. Čísla ale nejsou všechno. Podstatné je, že golf byl pro děti zábavou a ne dřinou.

Objevilo se několik nových talentů, kteří za pár let budou možná šlapat na paty současným klubovým mistrům. Podmínkou ovšem je, aby bezchybně fungoval trojúhelník klub-dítě-rodiče. Klub musí vytvořit co nejlepší tréninkové a herní podmínky, dítě musí mít motivaci do neustálého zlepšování a rodiče mu musí být v jeho snažení maximální oporou.

Na konci listopadu začíná maraton zimních tréninků v indooru, takže na shledanou ve Fomei.
Komentáře: 1, poslední 27. října 2006 v 09:22 | Přidat komentář

Text:

Jméno:

27. října 2006 v 09:22, Jarda Větvička
Obdivuhodná práce, blahopřeju realizačnímu týmu TCM, dětem i rodičům.

FOTOGALERIE

Tréninkové Centrum Mládeže během roku 2006

Počet obrázků: 22

TRÉNINKOVÉ CENTRUM MLÁDEŽE

Seznamte se s novým webem pro TCM. Více informací zde.

BENJAMIN TOUR 2014

Golfová túra v Královéhradeckém kraji určená pro nejmladší hráče. Více informací zde.

VÝKONNOSTNÍ ŽEBŘÍČEK

Žebříček hráčů do 18 let
podle hendikepů (max 54)
Sestavení ke dni 14.6.2016

KALENDÁŘ AKCÍ

Přehled turnajů mládeže
pro sezónu 2016

NÁBOR DO ODDÍLU MLÁDEŽE

Tréninkové centrum mládeže provádí nábor dětí od 4 let. Informace zde.

PODPORA SPORTU

Tréninkové centrum mládeže Golf Clubu Hradec Králové podporují Královéhradecký kraj a město Hradec Králové.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

SLEDOVÁNÍ STRÁNEK

O nových článcích, výsledcích i fotogaleriích vás budeme rádi informovat e-mailem:

Co je to RSS?

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418