Golf Club Hradec Králové


Klubový hendikep 37-54

Konference ČGF v roce 2004 posvětila pro hráče se Zelenou kartou tzv. Klubový hendikep v rozsahu 37-54 a my si nyní řekneme, jak tento hendikep počítat a udržovat.

Dle hendikepového systému EGA, který se u nás používá, je nejvyšší možný Přesný hendikep 36.0. Uhrát ho však činí leckterým golfistům se Zelenou kartou značné problémy a čím déle kýžený hendikep nepřichází, tím menší radost golf přináší. Pro lepší motivaci a větší potěšení ze hry je proto zaveden Klubový hendikep. Jak však již z názvu vyplývá, nejde o žádnou oficiální veličinu. Platí pouze na hráčově domovském hřišti a hráči by jej měla vést hendikepová komise jeho domovského klubu. Dokud hráč nezíská Přesný hendikep 36.0, je jeho statut na federačním serveru (a tudíž i ve všech soutěžích na úpravu hendikepu) ZK. Narozdíl od Přesného hendikepu je Klubový hendikep veden v celých číslech a jedná se pouze o interní záležitost mezi hráčem a klubem.

Praktická část zkoušky na Zelenou kartu dává hráči povinnost uhrát 9 stableford bodů na devíti jamkách (s dvěmi ranami k dobru na každé jamce). Přepočteno na hendikep, činí tento výkon právě hodnotu 54. Záleží pouze na hráčově domovském klubu, zda mu po složení Zelené karty tento hendikep přizná a bude evidovat.

V minulých dílech seriálu o počítání hendikepů bylo řečeno, že jedna věc je Přesný hendikep a jiná věc Hrací hendikep, který je pro hráče vypočten dle obtížnosti konkrétního hřiště. I Klubový hendikep má podobný ekvivalent, který se logicky nazývá Klubový hrací hendikep. Nepočítá se nijak složitě, pouze se na konkrétním hřišti vezme rozdíl mezi Hracím hendikepem a Přesným hendikepem 36.0. Tím dostaneme konstantu zvanou Rozdílový klubový hendikep. Na lehčích hřištích bude tato konstanta záporná, na obtížnějších kladná. Sečtením Klubového hendikepu a Rozdílového klubového hendikepu vznikne Klubový hrací hendikep.

Tím máme vyřešenou závislost Klubového hendikepu na jednotlivých hřištích a dál už jde o stejné počítání bodů, jako u klasického hendikepu. Hráč dostane přidělený počet ran k dobru, které si rozdělí na jednotlivé jamky dle jejich indexu na scorekartě. Je-li hráčův výsledek po odehrání kola vyšší než 36 stableford netto bodů, hendikep se mu zlepší. Za každý bod nad touto hranicí se Klubový hendikep snižuje o jednu ránu. Narozdíl od Přesného hendikepu nelze Klubový hendikep špatnými výsledky zhoršovat, klubová hendikepová komise má však ve výjimečných případech právo Klubový hendikep hráči upravit.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418