Golf Club Hradec Králové


Jsou vaše míče vyvážené?

Máte někdy na greenu pocit, že jste míč trefili dokonale a on se přesto na pečlivě vyměřené dráze patu neudržel? Kde vězí chyba - ve vás, v patru, v greenu nebo v míči? Podle testů firmy Wilson se každý čtvrtý balon nekulí přesně tak, jak by měl. Způsob, kterým lze ověřit toto tvrzení, je velice jednoduchý, stačí sklenka vody a trochu soli...

Nakolik jsou prohlášení Wilsonu pravdivá a nakolik jde o chytrou marketingovou kampaň, uvádějící na trh nový míč True Ball, není pointou tohoto článku. Společnost Wilson zkrátka tvrdí, že výrobci míčů neumisťují jejich jádra vždy přesně do středu neboli, že obal může být na jedné straně tenčí a na opačné naopak silnější. A jelikož jádro je obyčejně nejtěžší částí míče, jakákoli jeho poloha mimo střed má za následek vznik balonu s lehčí a těžší polovinou.

Ke svým testům Wilson použil robota, který provedl 25.000 úderů po rovné ploše na vzdálenost 3 metrů. "Užasli jsme, kolik míčů od nejlepších výrobců - včetně nás - bylo nevyvážených," prohlásil Luke Reese z Wilsonu. "Některé paty zcela minuly jamku." Výsledný verdikt zní - 25% míčů se neudrží na dráze třímetrového patu.

Už před několika lety na problém s nevyváženými míči upozornil výrobce patrů, firma Carbite. Pod licencí této společnosti se nyní vyrábí míč Wilson True Ball, jehož jádro je stejně těžké jako obal a tudíž odpadá problém s umístěním jádra do přesného středu.

Přes všechna slova však nezapomeňme, že nejlepší hráči světa zasouvají své třímetrové paty i s míči, které jsou nevyvážené a že mašinérie golfového průmyslu se vždy snaží co nejlépe prodávat nové produkty. Možná, že vyvážený míč pomůže k přesnějším patům, ale hlavní bude vždy technika a trénink.

KROK I.
Připravte si nádobku na vodu, sůl, fix na alkoholové bázi (nesmazatelný vodou) a nějaké ty míče. Zkontrolujte, zda jsou míče nové, hrané mohou mít poškozený obal.
KROK II.
Vytvořte dostatečně silný solný roztok, aby míč plaval na hladině. V 250 mililitrech vody zvednou míč ode dna přibližně tři lžíce soli.
KROK III.
Na vyčnívajícím vrcholku balonu vyrobte puntík. Pokud je míč nevyvážený, z vody právě vykukuje nejlehčí část míče, nejtěžší je u dna.
KROK IV.
Zatočte míčem a zkontrolujte v jaké poloze se ustálí. Zůstane-li vaše tečka pod vodou, míč nemá lehčí a těžší stranu a je tedy perfektně vyvážený. Jak vidno z obrázku, testovaný míč se vrátil do stejné pozice jako při označení a tudíž lze usoudit, že je nevyvážený.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418