Golf Club Hradec Králové
5. srpna 2012 [daw]

Jakub Bareš v cutu na juniorce i na MMČR

Cutmaker. Na nejlepších amatérských turnajích letos Jakub Bareš dokázal projít všemi cuty. (Foto Jiří Hloušek)

V polovině léta mají pevné místo v kalendáři vrcholná amatérská mistrovství ČR jednotlivců. Nejprve je to "juniorka" neboli Mezinárodní mistrovství ČR juniorů a dorostu pro hráče do 21 let, po které následuje zlatý hřeb sezóny Mezinárodní mistrovství ČR na rány. A protože Česká republika má v golfové Evropě značné pořadatelské remoné, není se čemu divit, že na oba šampionáty přijíždí početné výpravy zahraničních hráčů.

Konkurence je tím pádem tak silná, že hendikepová kritéria pro přijetí do těchto turnajů padají rok co rok níže. V mužích už pomalu nestačí hendikep 2, v ženách horní hranice nepřekračuje hodnotu 4. Proto už jen samotná účast je pro hráče odměnou za tvrdou tréninkovou dřinu. Z reprezentantů Golf Clubu Hradec Králové se na juniorku dostali čtyři soutěžící - Jan Baer s Jakubem Barešem v kategorii dorostenců do 18 let, a Kristina Hostáková s Janou Kábrtovou v kategorii juniorek 19-21 let.

Juniorskému šampionátu vládl vichr

Dějištěm juniorky byl Karlštejn. Hráči bojovali nejen s nástrahami mistrovského hřiště, ale museli si poradit i neskutečným větrem, který se nad karlštejnskými fervejemi proháněl. Silné poryvy větru dokázaly občas rozhýbat i míče stojící na greenu. Nebylo se čemu divit, že výsledků v okolí paru bylo doslova jako šafránu.

Janě Kábrtové ani Kristině Hostákové se na Karlštejně nepovedlo navázat na dřívější úspěchy a po dvou kolech se se shodným celkovým výsledkem 174 ran umístily na 13. respektive 14. místě. Do cutu chybělo hráčkám Hradce Králové 13 ran.

Podobně v dorostenceké kategorii se součtem 169 balil kufry po dvou kolech Honza Baer, který minul cut o 9 úderů. Díky Jakubovi Barešovi ale zástupce Hradce Králové ve finále nechyběl. Kuba se po prvním kole s 81 ranami pohyboval pod hranicí postupu, ale druhý den své skóre o dvě rány vylepšil (79) a s odřenými zády se protáhl mezi nejlepších 32 hráčů.

Ve finále jakoby z něj spadl všechen tlak a ve scorekartě ubral další čtyři rány (75). Při děsivém větru, který poslední den turnaje hodně ovlivnil, to byl druhý nejlepší finálový výsledek mezi dorostenci a Kubu poslal výsledkovou listinu o notný kus výše. Nakonec z toho byla 16. příčka. Z českých hráčů se před Kubu dostali pouze Šimon Zach, Martin Hromádka a Kevin Dolejš.

Palermo na Kaskádě

Jakub Bareš nesl prapor Hradce Králové také na hlavním turnaji amatérské sezóny - Mezinárodním mistrovství ČR na rány na Kaskádě u Brna. Mezi 156 přijatými hráči a hráčkami bylo víc než 60 plusových hendikepů a víc než 60 cizinců. Těžko pohledat silnější konkurenci...

Zatímco Čechy častovaly na počátku srpna bouřky, na jižní Moravě panovala tropická horka. Podmínky tedy opět nebyly jednoduché, ovšem Kuba prokázal, že si umí s počasím poradit. Výsledky našeho hráče měly vzestupnou tendenci. První den zahájil 78 údery k nimž ve druhém kole přidal 77. Součet 155 Kubu prostrčil do cutu s rezervou 4 ran.

Šampionát na rány má ovšem netradičně cuty hned dva, takže i ve třetím kole se hrálo o přežití. Ze 120 mužů se do posledního dne probojovalo pouze 45 nejlepších. Kuba třetí den zopakoval solidních 77 ran, což mu nachlup přesně zajistilo postup do finálového dne.

Podobně jako na Karlštejně, i na Kaskádě se poslední den Kubovi vedlo nejlépe. Po 14. jamkách se držel na skóre -2. Na závěr se sice nedokázal vyvarovat chyb, ale i tak ho konečných 75 úderů posunulo výsledkovou listinou o 10 příček nahoru na 33. místo. V pořadí českých hráčů obsadil Jakub 15. příčku.

Po Svatopluku Býmovi a Kristině Hostákové se Jakub Bareš stal třetím členem GCHK, který se může pochlubit učastí ve finále MMČR na rány. Sváťovi se to povedlo v roce 2008 na Slavkově, Kristina uspěla o rok později v Karlových Varech, kde vybojovala skvělou čtvrtou příčku. Úspěchem na Kaskádě se Kuba dostal na hendikep 1.2, což je jeho dosavadní rekord.

V 17 letech má ještě hodně prostoru pro zlepšování a současné 33. místo jistě nebude jeho maximem. Není bez zajímavosti, že momentálně nejlepší český amatér Ondřej Lieser obsadil na MMČR v Kubově věku (tj. v roce 2008) také 33. místo. Letos již Lieser bojoval o prvenství, které mu nakonec po smolném double bogey na 72. jamce doslova vyklouzlo z rukou. Tak se nechme překvapit, zda se Jakub Bareš vydá v podobných stopách. Uvidíme na MMČR 2016 :-)
Komentáře: 2, poslední 19. srpna 2012 v 15:11 | Přidat komentář

Text:

Jméno:

5. srpna 2012 v 23:30, Drbal
Velká gratulace k výbornému výkonu, ať to vydrží celou sezónu.
19. srpna 2012 v 15:11, Jirka Vencl starej
Gratulace Jakubovi !!!! Omlouvam se, ze vyuzovam tento komentar ale zatim nikde na strankach neni informace o mistrovstvi klubu. Celkem bych chtel znat alespon termin. Vzdyt to bude uz za mesic a kde ??? Hriste Hradek je co do kvality nic moc.... Nebylo by dobre k tomu napsat nejaky clanek - myslim tim ke kvalite hriste i k mistrovstvi klubu.

VÝSLEDKY TURNAJE

Mezinárodní mistrovství ČR juniorů

17. července 2012, Karlštejn

výsledková listina

Mezinárodní mistrovství ČR

1. srpna 2012, Brno Kaskáda

výsledková listina

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

SLEDOVÁNÍ STRÁNEK

O nových článcích, výsledcích i fotogaleriích vás budeme rádi informovat e-mailem:

Co je to RSS?

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418