Golf Club Hradec Králové
21. dubna 2008 [daw]

Aerifikace na hřišti Hrádek

Bílé greeny. Po víkendovém ošetření jsou greeny plné písku, ale regenerace probíhá velmi rychle. Po pár dnech už bude na povrchu jamkovišť převládat opět zelená. (Foto David Jirků)

Správa golfového hřiště Hrádek provedla v průběhu uplynulého víkendu aerifikaci a pískování greenů a odpališť na všech devíti jamkách i na driving range. V důsledku této nezbytné údržby je dočasně snížena kvalita hracích ploch, nicméně obnova trávníku je velmi rychlá a po pár týdnech nebude po aerifikaci ani stopy.

S aerifikací se na Hrádku setkáváme vůbec poprvé, a tak možná není na škodu si říci, o co vlastně jde. Aerifikace neboli provzdušnění je mechanické ošetření trávníku, při kterém se propichují drny a vegetační vrstva dutými hroty s cílem zlepšení fyzikálních vlastností zhutnělého vegetačního substrátu. Do drnu se udělají otvory o průměru cca 12-15 mm, do nichž se zapraví jemný písek. Díky tomu dojde ke zlepšení vzdušného a vlhkostního režimu zhutnělého substrátu a tím i vytvoření vhodných podmínek pro regeneraci drnové části, tj. zelené nadzemní a kořenové hmoty.

Příčinou zhutnění greenů a odpališť bývá nejčastěji nadměrná zátěž, kterou vytváří hráči a samozřejmě také sekací technika. Následky zhutnění se projevují v nevhodné pórovitosti půdy a vzdušném režimu, tj. méně než 10% vyplnění pórů vzduchem v objemu půdy. Nedostatek kyslíku vede k vytvoření anaerobního prostředí, vedoucího ke změně chemismu půdy, např. ke snížení pH pod 5,0 a k tvorbě půdních sraženin.
Komentáře: 2, poslední 24. dubna 2008 v 10:56 | Přidat komentář

Text:

Jméno:

23. dubna 2008 v 20:18, Orel
To je dost, neboli zaplať pánbů. Hřiště je teď z pohledu herního v nejlepším stavu co kdy bylo, mám na mysli i desing a aerifikace tomu jen pomůže. Díky všem kdo na tom má zásluhu.
24. dubna 2008 v 10:56, šťoural
doplnění: aerifikace - v ideálním případě bez pískování! :-)

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

SLEDOVÁNÍ STRÁNEK

O nových článcích, výsledcích i fotogaleriích vás budeme rádi informovat e-mailem:

Co je to RSS?

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418