Golf Club Hradec Králové


Hra se stává mezinárodním sportem

Golfoví gentlemani z Leithu (1744) byl název prvního klubu, který vznikl za účelem podpory pravidelného ročního soutěžení o stříbrnou golfovou hůl coby hlavní cenu turnaje. Pro nastávající klání navrhl Duncan Forbes třináct klubových pravidel, která o deset let později převzalo 22 členů čerstvě vylíhlého klubu Společenství golfistů St. Andrews. Ač historie jasně říká, na které straně bylo autorství dnes už nesmrtelných pravidel, čas od času jsou tyto první zásady přiřčeny St. Andrews a gentlemani z Leithu se tu a tam obrátí v hrobech.

Nicméně nejstarší reference na golf v historickém městě St. Andrews jsou již z roku 1552, když bylo pod licencí arcibiskupa Hamiltona občanům dáno ke svobodnému užívání hřiště pro "fotbal, golf a jiné hry". "Links" v St. Andrews mělo 11 jamek, které šli hráči během soutěže tam a zpět. První a poslední dvě se jim po čase zdály krátké a došlo k jejich spojení. Někdy se neoddiskutovatelné standardy rodí z prozaických důvodů, jako tomu je v právě případě počtu jamek na kolo. V roce 1797 se městská rada St. Andrews dostala do finančních potíží a "links" prodala místnímu obchodníkovi.

O dva roky později na hřišti vznikla králičí farma a teprve v roce 1821 skončila právnická i fyzická válka mezi farmáři a golfisty, když pozemky odkoupil velkostatkář a zanícený golfista James Cheape. Král William vzdal klubu čest titulem Royal & Ancient (Královský a starobylý) v roce 1834 a nová proslulá klubovna byla postavena o dvě desetiletí později. Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R&A) se stal předním golfovým klubem dík svému vlastnímu krásnému hřišti, publikaci pravidel, královské patronaci a podpoře golfu jako řádného sportu. V současnosti je areál v St. Andrews největším svého druhu v Evropě, když zájemcům o golf nabízí pět 18jamkových hřišť a jednu devítku. Green fee na nejstarším a nejznámějším Old Course vás v sezóně přijde na slušných 60 liber.

Britské impérium bylo během 19. století na svém vrcholu a jako odraz celosvětového vlivu Spojeného království vznikaly nové kluby po celém Commonwealthu. Nejstarším mimo Británii byl Bangalore v Indii (1820), dále Royal Kalkata (1829) či Royal Bombaj (1842). Za Asií zůstalo poněkud pozadu Irsko (1856), Francie (1856) a Kanada (1873). V předposlední dekádě 19. století se začal hrát golf též v Kapském městě (1885), New Yorku (1888) i Hong Kongu (1889). Také se však říká, že Golf Club Jižní Karolína v Charlestonu předcházel takřka všem už v roce 1786.

Viktoriánská průmyslová revoluce s sebou přinesla mnoho sociálních i ekonomických změn a zejména růst železnice dal za vznik masovému turistickému ruchu. Běžné jednodenní či víkendové výlety měly za cíl mimo jiné i zkoumání nových golfových hřišť. Ta postupně pokryla celou krajinu a lidé si mohli užívat výzvu hry každý víkend v jiném prostředí. Až dosud bylo golfové náčiní ručně vyráběné, pročež také velmi drahé a golf zůstával hájemstvím bohatých. Jakmile však začaly z výrobních linek sjíždět železné hole a gutaperčové míče, dovolit hrát golf si mohl i průměrný občan, což byl další faktor zásadně přispívající k fenomenálnímu růstu golfu.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418