Golf Club Hradec Králové


Zrození neobyčejné hry

Historie golfu se začala psát během 15. století. Ačkoliv už prastaří Římané či staří Vlámové a Holanďané holdovali podobným kratochvílím, tvář, kterou golf dnes má, byla vyryta do zemské kůry na východním pobřeží Skotska. Jedna z legend říká, že nudící se pastevec pro ukrácení chvíle trefoval zahnutou holí oblázky. Když mu jeden z nich zapadl do králičí nory, uznal tuto skutečnost jako hlavní úkol hry a od té chvíle už mířil na cíl.

Sic nás od prachem století zanesené první rány dělí ještě mnoho kroků v sedmimílových botách k titanovým driverům a první miliardě dolarů, kterou si za pár let vydělá Tiger Woods, semínko je zaseto.

Tak se mohlo zrodit první golfové hřiště a stalo se tomu v Leithu nedaleko Glasgow. Asi ne náhodou zastihla v roce 1641 krále Karla II. zpráva o irské rebelii právě zde. Leith byl zároveň scénou pro první mezinárodní golfový zápas o dvacet let později, když Vévoda z Yorku a George Patterson hráli za Skotsko a porazili dva anglické šlechtice.

Golfový věhlas a popularita se v 16.století rychle rozšiřovala díky zájmu, kterému se hra těšila u nejvyšší šlechty a panovníků. Přes krále Charlese I. se skotský objev stal známým v Anglii, Marie Skotská, původem Francouzka, představila hru také Francii v dobách svých studií. Právě termín ´caddie´ prochází ze jména daného jejím pomocníkům - kadetům. Nechť mi solidní čtenář promine následují bulvární vložku, kterou užiji pro zmírnění dějepiseckého nádechu okolních odstavců. O Marii Skotské šla totiž šeptanda, že hrála na hřišti v Setonu jen den či dva poté, co byl její manžel lord Darnley zavražděn. Obsession is obsession.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418