Golf Club Hradec Králové


Nejstarší hřiště nemívala ženská odpaliště

Jeden vtípek praví, že slovo golf pochází ze zkratky Gentlemen Only, Ladies Forbidden (v češtině přeloženo jako: Jen pro pány, dámám zakázáno). Pravda to samozřejmě není, ale minulost sportu gentlemanů pamatuje mnoho nevraživých pohledů na sukni točící se za golfovou holí.

O golfové Evě - Marii Skotské - již byla řeč v seriálu o historii golfu, když dala světu termín "caddie". Že toto není jediná služba, kterou v minulosti ženy golfu poskytly, se zvídavý čtenář může dočíst v mnoha ženských golfových magazínech. Několik zásadních vylepšení přes jistý počáteční odpor golfistů golfistky golfu opravdu přinesly.

Podle Susan Hafnerové, přispěvovatelky časopisu Tee Time, patří zástupkyním slabšího pohlaví velká zásluha na úpravě původního třináctého pravidla Duncan Forbese z Leithu. To mimo jiné praví, že golfista nemůže odstranit "kameny, kosti či zlomené větve za účelem vylepšení pozice míče." Ženám se podařilo prosadit změnu v tom smyslu, že zdvihání a spouštění míče je něco nutného, když ten spočine na nějakém nepohyblivém objektu, jako třeba káď s vodou na praní či rozložené prádlo k usušení. Tak na svět přišel termín "nehratelný míč" i následná penalizace.

Jednoho hezkého dne roku 1855 si paní Wolf-Murrayová přišla zahrát do klubu v St. Andrews. Přes odpor mužské přesily hrála často, byť jí bylo povoleno používat pouze bezpečný puttovací úder. Jejího příkladu následovaly během několika let další ženy a zanedlouho už se první golfistky oháněly plným švihem. A že to nebylo vůbec jednoduché, když pravidla nařizovala hrát ženám hru v patřičném oděvu. Standardem té doby bylo ženské tělo oděné od hlavy k patě. Na hlavu patřil klobouk se širokým okrajem, na krk vysoký límec a na nohy vyšší botky. Pro venkovním oblékání byly po ženách vyžadovány korzety, punčochy a podvazky. Ale ať se muži snažili, seč mohli, ženy už od golfu nedostali.

Jak nám naše drahé polovičky často nezapomínají připomínat svou praktičnost (o čemž si manžel potichu myslí své), říká se, že i nápad strčit hole do bagu pochází z ženské hlavy. Hráči i kedíci, dříve bojující s někdy až šesti holemi v rukou nebo podpaží, uvítali "vynález" bagu doslova s plnou náručí.

Díky práci Ladies Golf Union, od roku 1893 jakési řídící instituce ženského golfu se sídlem v Londýně, vešel ve známost systém hendikepování. Dámy z LGU vytvořily algoritmus ženského hodnocení hřiště, aby mohly s muži rovnocenně soutěžit. Par 3 měla například jamka nejvýše do 120 yardů, par 4 pak do 280 yardů. Nejvyšší handicap byl 25 a k jeho přepočítávání docházelo jednou za rok. Z tohoto hendikepového potěru se vine tenká niť až k dnešku, kdy si golf bez hendikepu a boje za jeho snížení vůbec neumíme představit.

Potichu a bez fanfár vznikaly těsně před koncem 19. století první ženské turnaje. K amatérským US i British Open však přibyly jejich profesionální odnože až takřka o 50 let později. Dnes dominantní profesionální asociace LPGA vznikla za dob slávy Mildred ´Babe´ Didrikson-Zahariasove, která jako jedna z prvních žen dokázala drajvovat na 300 yardů. Tato výjimečná osobnost, mimochodem také několikanásobná vítězka olympijských her v atletice a zároveň držitelka světových rekordů, se stala v polovině minulého století tahounem ženského profigolfu, podobně jako u mužů Walter Hagen či Arnold Palmer. A to přesto, že poprvé držela golfovou hůl v ruce ve dvaadvaceti letech.

Co by to bylo za emancipaci, kdyby ženy nemohly soutěžit o "major" tituly. Začátkem padesátých let se hrávalo na tři - US Open, Western Open a Titleholders (neboli Masters), později přibyl turnaj LPGA Championship, ale osmdesátých let se ve zdraví dočkala jen polovina. Dnes zažívá ženský golf období renesance a už se opět hraje do plných, přeživší US Open a LPGA Championship doplnilo Nabisco Championship a čerstvě se hraje i British Open. V oficiálních názvech "majors" se to hemží sponzory (McDonald´s, Weetabix, Nabisco) , ale pokud to zaručí stabilní kvarteto, proč ne?

Špičky LPGA si v posledních letech už přijdou na docela slušné peníze, i když s mužskou soutěží to přímá měřítka nesnese (asi jako ve všech ostatních sportech). Na oficiálních webových stránkách LPGA naleznete mimo klasických statistik přebraných od mužů (průměrné skóre, délka drajvů, všelijaká procenta úspěšností, birdies, eagles atd.) i třebas takové vychytávky jako miniaturní banner s obrázkem kojenecké hlavičky a dvou ponožtiček neboli Expecting Moms on Tour (nastávající maminy na túře). A tady je místo pro poslední bod výčtu, čím vším ženy přispěly ke zdokonalení golfu. Od pojmenovávání nosičů, přes úpravu pravidel k bagům a hendikepům, po celou dobu nám ženy rodily a stále rodí skvělé golfisty a golfistky. Mladá paní Normanová prý běhala po hřišti ještě ve vysokém stupni těhotenství, a hle - kam až to synek Greg dotáhl?!

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418