Golf Club Hradec Králové


Profesionálové vstupují na scénu

Postupem času se čím dál více lidí dokázalo golfem uživit. Většina profesionálů si na tvrdý chlebíček vydělávala sázkami proti svým protivníkům, výukou, výrobou míčů a holí či kedíkováním. Přes své schopnosti však profesionálové bývali degradováni na jakýsi obsluhující personál v klubu, kde byl amatér všemocným králem. "Všichni profesionálové, kteří dnes mají šanci soutěžit o velké peníze, by měli říci tiché ´Díky´ Walteru Hagenovi pokaždé, když mezi svými prsty roztáhnou šek", napsal jednou Gene Sarazen o svém současníkovi, příteli a konkurentovi. Hagen se totiž odmítl smířit s tím, že s ním má být coby s profesionálem zacházeno jako s druhou třídou. "Nikdy jsem nechtěl být milionářem," řekl kdysi. "Jen chci žít, jak bych jím byl".

S bankovním účtem narostlým více z lukrativních exhibicí, než z malých výher turnajů, Hagen stylově žil a cestoval. Takřka všude, kde hrál, udělal dojem a nabídl výjimečnou podívanou, přijížděje obvykle pronajatým Rolls Ryoce či jinou limuzínou, vyparáděn v obleku vlastní výroby, hedvábných pumpkách, tričku s monogramem, případně dvoubarevných botách. V roce 1923 ho jako obhajujícího šampióna a druhého na British Open ve Skotsku požádali pořadatelé soutěže, aby přišel do klubovny kvůli předání ceny. Walter Hagen pozváním pohrdl poznamenavše, že celý víkend byl profesionálům vstup do klubovny zakázán. Namísto toho pozval diváky, aby se k němu připojili na oslavě v místní hospodě.

Hra přitáhla pozornost médií a první měsíční magazín, Golf, je tištěn v USA ještě na sklonku devatenáctého století. Spojené státy se pozvolna staly centrem profesionální hry a záhy došlo k průniku komerčních sponzorů do soutěží. Přesto však hostitelem prestižních mačů zůstává počátkem 20. století nadále Spojené království. V roce 1900 se golf poprvé a o čtyři roky zatím i naposledy objevil na olympijských hrách.

V tomto období fungovalo v USA už více jak 1000 golfových klubů s prvním 18-ti jamkovým hřištěm v Chicagu. Na rozdíl od tradičních "links", tedy boulovatých pobřežních hřišť ošlehávaných neustávajícím větrem, byla americká hřiště navrhována v pečlivě udržovaném parkovém stylu. Dodatek Ottova slovníku naučného z roku 1933 říká, že se po celém světě nachází na 9000 golfových hřišť, z toho 5000 v Americe, 2000 v Anglii a mimo soukromých také 5 v ČSR.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418