Golf Club Hradec Králové


Když se řekne LINKS

Links - to je poklad, který Britové střeží jako oko v hlavě. Se zaskřípěním zubů uznají, že nejlepší golfisté byli a jsou převážně Američané, že americká profitúra má lepší jméno než evropská, musí se smířit i s tím, že tři major turnaje ze čtyř se hrají v Americe. Golf byl zkrátka svým objevitelům během dvacátého století uzmut. Ostrované však nikdy nepřijdou o tradice tohoto sportu, které mají kořeny v prvních links hřištích na skotském pobřeží.

Země zvaná links je neúrodná písčitá půda spojující (link = spojit) moře s obdělávatelnou zemí hlouběji v pevnině. Stejně jako u nás ustupující moře kdysi dávno vytvořilo pro budoucí turisty Prachovské skály, tak jiné geologické pochody zanechaly obyvatelům britských ostrovů prefabrikovaná golfová hřiště. Links byly dostatečně nehostinné, aby odradily věčně ryjící a sázející zemědělce, přičemž však natolik zarostly trávou, že přilákaly alespoň ovce, králíky či husy na pastvu. Jinými slovy byl přirozený nepřítel (farmář) odrazen, zatímco domestikovaná zvířena se zdarma starala o údržbu fairwayí. Takové místo bylo přírodou zkrátka očividně navrženo, aby se na něm začala provozovat ušlechtilá hra.

Přes jisté společné vlastnosti plání links bývá topografie hřišť svým způsobem rozmanitá - od velkých písečných kopců (jako Cruden Bay, Ballybunion, Royal Birkdale) až k takřka krotkým rýhám (St. Andrews Old Course, většina z Royal Troon). Boule pokrývá dlouhá a bujná tráva, která se vlní pod poryvy všudypřítomného větru. Některá hřiště jsou hlavně travnatá (St Andrews), jiná jsou naopak krajinou písečných dun (Royal St Georges). Strom je na links raritou, i když čas od času nějaká ta dřevina k vidění je (Carnoustie, Royal Birkdale, Royal Portrush). Bunkery zde bývají v zásadě mnohem drsnější překážkou než ty uhlazené žlutobílé lavórky všude jinde ve vnitrozemních hřištích. Links bunkery potrestají nepřesně hrající hráče, podobně jako Himaláje vyřídí nepřipraveného horolezce. Nejde totiž o žádnou cvičnou stěnu, ale o nástrahu vymodelovanou samotnou přírodou.

Links mají všeobecně oproti ostatním hřištím sklony k větru, k slepým střelám, těžkým greenům, většímu zvlnění terénu a písku v botách. Tráva je hustší a hůře se prosekává holí. Není jednolitá, skládá se z různých rostlinných druhů, jejichž kořínky spoutávají písek. Bunkery mají ostřejší břehy. Závlaha je minimální a odvodnění rychlé. Links nejsou malebná zákoutí s vyzdívanými hrázemi vodních překážek ani barevnými květinovými záhony lemujícími manikůrované dráhy. Links jsou drsné jako příroda sama a úspěšní na nich mohou být je ti připravení. Panuje mínění, že golfista potřebuje široký rejstřík ran, aby se s links vypořádal se ctí.

Takové tedy jsou starobylé links. Mnozí architekti se snaží podobné atributy simulovat při stavbě vnitrozemních hřišť (jde o prestiž), jelikož je však mořské pobřeží v hlubinách pevniny silně nedostatkovým zbožím, může být výsledek vždy jen „něco jako links“ ale nikdy ne links. Na ně si prostě musíte zaletět na britské ostrovy.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418