Golf Club Hradec Králové


Tradice královské a starobylé hry

Royal & Ancient neboli Královský & Starobylý, to jsou nejsvatější přízviska golfu. Zábavným příhodám je v tomto kontextu věnována třetí kapitola knihy Johnatana Rice Curiosities of Golf.

Roku 1457 byl skotským králem Jamesem II. golf postaven mimo zákon. Vládci se nelíbilo, že hra odvádí obyvatelstvo od cvičení lukostřelby, efektivního válečného nástroje pro udržení dobyvačných Angličanů mimo hranice Skotska. Kupodivu o dlouhých 470 let později jistí lučištníci Art Young a Victor Bule porazili v „jamkovce“ golfové profesionály Harryho Kennetta a Johna Foge v americkém Lincoln Park GC, a to přesvědčivým výsledkem 6&5. Golfisté půlili první tři jamky, avšak poté si lučištníci vybudovali silný náskok. Jejich přesnost okolo greenů, kde takřka nikdy neminuli patnácticentimetrový terč, tomu byla hlavním důvodem. Na 13. jamce zápas skončil a skóre lučištníků činilo dvě pod par.

O králi Edwardovi VII. bylo diplomaticky napsáno, že ´příroda neučinila jeho postavu vhodnou k odpalování dlouhých míčů´. V roce 1904 však tento monarcha nařídil vybudovat na části svých pozemků v anglickém Windsoru golfové hřiště. První odpaliště bylo umístěno pod korunami majestátného cedru nedaleko Východní zahradní terasy, šikovně u panovníkových tajných dveří. Přibližně v té době si Edward nechal též postavit soukromý pavilónek nedaleko místního kriketového hřiště, odkud mohl o samotě v klidu pozorovat kriketové zápasy. Poté, co v roce 1910 král Edward VII. zemřel, přestal být pavilón využíván a Edwardův nástupce George V. povolil členům golfového klubu přebudovat pavilón na klubovnu. Jediný problém spočíval v tom, že klubovna byla skoro kilometr daleko od prvního odpaliště. Na druhou stranu, jen 220 metrů od klubovny se nacházelo odpaliště šestnácté jamky. Dodnes zde proto začíná kolo na 16. odpališti, byť neexistuje důvod, proč by jamky nemohly být přečíslovány. Příchozí jsou jednoduše upozorněni, aby začali hrát na šestnácté jamce a kolo ukončili na patnáctce.

Nejlepším golfovým rodokmenem mezi prezidenty se může chlubit George Bush (míněno senior, pozn. red.). Jeho děd z otcovy strany Prescott Bush byl v třicátých letech minulého století sekretářem USGA (řídící golfový orgán na americkém kontinentu, pozn. red.) a Bushův děd ze strany matčiny, George Herbert Walker byl v roce 1921 dokonce prezidentem USGA. Walker též v té době věnoval trofej do rodící se soutěže International Challenge Trophy, později známé jako Walker Cup.

Cílem starších - nebo chcete-li starobylých - golfistů bývá často uhrání skóre totožného či nižšího svého věku. Kanaďan Arthur Thompson byl nejstarším, kdo tak učinil, když roku 1973 ve věku 103 let nastřílel 103 ran v Uplands GC v Britské Kolumbii. Zemřel o dva roky později. Nejmladší golfista, kterému se podařilo uhrát svůj věk, není znám, ačkoliv je jasné, že na hřišti s klasickou délkou to nemůže být člověk mladší 60 let.

Když v roce 1971 zemřel William Simpson, člen Exter GC, bylo mu 99 let. Na jeho úmrtním oznámení stojí, že se do svých 95 let věnoval hře golfu. Po pětadevadesátce se věnoval alespoň kulečníku, který shledal jednodušší nežli golf.

DROPNUTÉ RÁNY

Král reprezentující svou zemi v golfu
Král Baudouin (Belgie) proti Francii a Holandsku, 1958

Člen Royal & Ancient klubu po dobu 67 let
Pan D. Gillespie z Mountquhanie, 1831 - 1898

Člen Royal & Ancient klubu britským ministerským předsedou
Ctihodný Arthur Balfour, kapitán R&A 1894, vítěz Parliamentary Handicap 1894, 1897 a 1910, ministerský předseda 1902 - 1905

Šampionát odložený kvůli vraždě prezidenta
US Amateur Championship 1901, odložený o týden kvůli zavraždění prezidenta McKinleyho

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418