Golf Club Hradec Králové


Sportem ke zdraví či spíše k úrazu

Známé heslo „Sportem ke zdraví“ bývá často parafrázováno jako „Sportem k trvalé invaliditě“. Golf někdy bolí, a to nejen skrz zranění vzniklá přímo na hřišti, ale i kvůli překonávání zranění, jen aby člověk mohl hrát.

Sledování major turnajů je vždy rizikovou zábavou. Dokonce existují domněnky, že hráči schválně míří do přihlížejících davů s vědomím, že míč se od nějakého dobráka, který zaplatil slušnou sumu peněz, aby mohl být pohyblivým terčem, takřka vždy odrazí zpět. Lepší pálit do davu, než hazardovat s nejistou ránou.

Mnohé z obětí jsou ženy. Na jednom charitativním turnaji v anglickém Effinghamu zasáhl jistý Harry Secombe svým drajvem do hlavy ženu, která si myslela, že je bezpečně ukrytá za skupinkou stromů hodně vpravo od očekávané dráhy letu míče. Potřebovala pak 18 stehů, ale ve zdraví se dočkala dalšího ročníku turnaje, kam byla pozvána jako čestný host. Pro pozorování hry si vybrala tu samou pozici, pod těmi samými stromy, a to na základě správné úvahy, že Sir Harry za svůj život nikdy nezahrál dvě identické rány.

Na Open 1971 v Royal Birkdale potřeboval Lu Liang-Huan na poslední jamce birdie, aby si vynutil play-off s Lee Trevinem. Jeho druhá střela však zahnula divokým hukem a knokautovala paní Lillian Tipping. Míč se - jak jinak - odrazil na fervej a Liang-Huan uhrál své birdie. K jeho smůle birdie zahrál i Lee Trevino a vyhnul se tak riziku náhlé smrti v play-off. Naštěstí se náhlé smrti vyhnula i paní Tipping, když jí v nemocnici hlavu spravili několika stehy. O pár let později jí Lu Liang-Huan jako kompenzaci zaplatil výlet na Daleký Východ.

Kapitola sama o sobě je Skot Sam Torrance. Je jediným známým golfovým profesionálem, který si při sledování televize dokázal vykloubit rameno, a též zcela jistě jediným hráčem, který musel odstoupit z turnaje kvůli zranění způsobeném při náměsíční pochůzce. Rameno si poranil noc před Open v Sandwichi. „V životě jsem nezažil větší bolest,“ pravil. „Byla to agónie.“ Nicméně zahrál 72, 70, 72 a 71. Své mínění o bolesti zřejmě přehodnotil o měsíc později, když se v noci před Murphy English Open coby náměsíčník srazil s velkým květináčem. Jeho kolo druhý den činilo 78. „Každá rána byla agónií,“ ohodnotil svůj výkon otlučený Torrance.

Major Frank B. Edwards z Victorie v Britské Kolumbii přišel během první světové války o obě předloktí. Přes tuto obrovskou překážku dokázal s pomocí nástavce, který si sám navrhl, hrát golf a biliár. Zařízení s drážkou, do které se vkládala hůl, bylo jen pro jednu ruku, přesto s ním Edwards dokázal odpálit míč okolo 100 metrů daleko, obvykle velmi rovně.

DROPNUTÉ RÁNY

Zlomená noha během Open
Richard Boxall, když ve třetím kole drajvoval z devátého odpaliště, Royal Birkdale, 1991

Golfista, který se skoro kvalifikoval na Open 1914, přestože neměl levou ruku
Yves Botcazou (Francie), asistent v Golf de la Boulie, Versailles

Zlomené žebro po pádu na golfový míč v kapse
Liam Higgins, Waterville GC, Co. Kerry, září 1992

Nový rekord hřiště, následující po ranním vytržení zubu moudrosti
Fred Daly, Letchworth, 1950

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418