Golf Club Hradec Králové


Knihy o golfu V.

Již pátým rokem mapujeme domácí nabídku golfové literatury. V předvánočním čase vám opět přinášíme přehled novinek, které se na tuzemských knižních pultech objevily.
Jak se zlepšit v golfu
David Ayres, John Cook
128 stran, Computer Press

„Útěchou pro bezpočet nešťastníků, kteří se snaží proniknout do tajů této hry a být v ní opravdu dokonalí, může být snad jen prosté konstatování, že dokonale ovládnout ji nelze,“ píše v úvodníku David Ayres, editor populárního časopisu Today´s Golfer. Společně s Johnem Cookem, který se specializuje na krátkou hru a působí jako kouč anglické juniorské reprezentace, nabízejí autoři publikace rady, jak dosáhnout zlepšení hry.

Kniha je psána zábavnou formou krátkých testů otázek a odpovědí, u nichž si čtenáři buď osvěží své znalosti (opakování je matka moudrosti) nebo skutečně zjistí, kde dělají chyby a co brání jejich zlepšení. Testy jsou rozděleny do osmi kategorií: Vybavení, Základy švihu, Dlouhá a střední hra, Krátká hra, Hra v nesnázích, Přírodní faktory při hře, Taktika a Pravidla.

Otázky jsou doplněné velkým množství ilustrací a fotografií. Golfisté, kteří se věnují také tenisu, mohou rozšířit svoji sbírku i o publikaci Jak se zlepšit v tenisu ze stejné edice.
Průvodce golfisty po smyslu života
Gary Player
134 stran, Pragma

Představovat golfistům Garyho Playera je pravděpodobně zbytečné. Jeden z pouhé pětice profesionálních hráčů, kteří ve své kariéře získali moderní grandslam, předává v Průvodci golfisty po smyslu života čtenářům zkušenosti a poznatky získané za čtyři desítky let na golfovém hřišti.

„Golf je samozřejmě pouze hra. Je to však hra, která vám oplácí vaší lásku. Neznám muže, ženu nebo dítě, kteří by měli pocit, že je hra nechala na holičkách. Může nás někdy trápit víc, než je nám milé, ale copak život nedělá totéž?“ (Gary Player)

V knize nenaleznete žádné konkrétní rady ohledně golfového švihu. Takovou knihu již Gary Player napsal dříve (Průvodce světem golfu) a dlužno dodat, že na knihkupeckých pultech je podobných příruček nadbytek. Průvodce golfisty po smyslu života je kniha o myšlení na golfu, o nezbytné pokoře, překonávání strachu a radování se z vítězství. Nese v sobě špetku filozofování, zamýšlení nad tím, co v golfu znamenají slova jako čest, důstojnost nebo sportovní duch.
Extreme golf
Duncan Lennard
162 stran, KargoMedia

Novinář na volné noze Duncan Lennard popisuje v publikaci Extreme Golf ta nejzajímavější i nejbizarnější hřiště golfu na světě. Asi málokomu se podaří odpálit míček na Měsíci, jak to učinil americký astronaut Alan Shepard během mise Apollo 14. Málokdo bude chtít také hrát golf na kábulském hřišti, kde je nezbytnou výbavou hráče mapa minového pole. Ani ledový šampionát na Špicberkách, kde žije více ledních medvědů nežli lidí, nebude zřejmě tou zkouškou, kterou byste rádi podstoupili.

V knize naleznete popis celé řady hřišť, která se svým způsobem vymykají průměru a činí tak hru ještě napínavější. Není nutné dodávat, že publikace obsahuje více než 200 kvalitních barevných fotografií (rozměry knihy: 208 x 265 mm).
Základy golfu
Graham McColl
128 stran, KargoMedia

Vydavatelství KargoMedia ve spojení s překladatelem Alanem Babickým nabízí čtenářům velmi zajímavé tituly. Nejnovější publikace se jmenuje Základy golfu a zabývá se rovnovážně nejen technikou hry, ale také dalšími aspekty majícími vliv na skórování.

Myšlenky a návody v knize jsou na špičkové metodické úrovni a přesto se autorovi daří podat věci srozumitelně a nezabývat se technicistickými detaily, které pro většinu golfové populace nejsou stejně to nejpodstatnější.

Texty v knize jsou doplněny fotografiemi běžných rekreačních golfistů. Není rozumné, aby se klubový hráč snažil modelovat svůj švih podle některých golfových velikánů naší doby, kteří většinu svého života věnují tréninku a hře či přípravě těla a mysli na ně. Fotografie ryzích amatérů jsou poučné i přesto, že na nich sem tam není vše přesně tak jak má být.

“Komplexnost a propracovanost knihy je také hlavním důvodem proč jsem Základy golfu zařadil mezi oficiální výukové materiály mého výukového a tréninkového centra INGOLF,“ uzavírá předmluvu ke knize Alan Babický.
Golf: několik prvních lekcí
Robert Hamster
144 stran, Beta - Dobrovský

Přestože podtitul knihy zní "Několik prvních lekcí", uvnitř naleznete celkem podrobné informace o technice golfové hry.

Krom vysvětlení základu golfového švihu se autoři letmo podívali i na golfové vybavení, pravidla a chování na hřišti, takže knihu ocení zejména čtenáři bez předchozí zkušenosti s golfem.

Jak bylo řečeno, příručka Golf: několik prvních lekcí je zaměřená spíše na začínající hráče, ale i pokročilejší golfisté v ní mohou nalézt zajímavé rady. Pro lepší osvojení technik jednotlivých úderů čtenářům poslouží řada pohybových drilů.
Klíč k českým golfovým hřištím 6
Daniela Gaudlová
176 stran, a.ga.ma

Šestý rok od založení nakladatelství a.ga.ma vychází šestý díl Klíče k českým hřištím golfové novinářky Daniely Gaudlové. Nejnovější díl přináší (stejně jako již dva předešlé díly) navzdory svému názvu krom sedmi tuzemských hřišť i jedno zahraniční - tentokrát německý Possendorf. Z českých areálů se v šestém Klíči většinou objevují nové devítky: karlovarský Racing Golf Club, Jezírka v Darovanském dvoře, terezínská Kotlina, Lipno či Stará Boleslav. Osmnáctky zastupuje D´Este v Tvoršovicích a Kořenec u Boskovic.

„Myslíte si, že znáte golfová pravidla? Vyzkoušejte si test od mezinárodního golfového rozhodčího, speciálně připravovaný jen pro tuto knihu. Chcete se fakt pobavit? Přečtěte si slangový golfový slovník rozšířený o téměř stovku dalších slov! Rádi byste se dozvěděli něco zajímavého o svém trenérovi? Všechno najdete v šestém dílu Klíče k českým golfovým hřištím. A to jedině proto, že se mnou tradičně spolupracovali a pomáhali mně profesionální trenéři, prezident České golfové federace JUDr. Milan Veselý, prezident České profesionální golfové asociace Petr Nitra, mezinárodní golfový rozhodčí Ing. Václav Janoušek, odborný konzultant Ing. Karel Vopička - předseda STK ČGF, zástupci golfových klubů prezentovaných v knize, děti z Letního golfového tábora Nadace Hanuše Goldscheidera v Nové Americe i golfisté, kteří posílali slangová slova mailem nebo mně je předávali na golfových hřištích. Všem patří můj velký dík. Bez jejich pomoci bych šestý díl Klíče k českým golfovým hřištím nikdy nenapsala.„ (Daniela Gaudlová)
Devatenáctá jamka
Josef Touš
213 stran, Nava

Devatenáctá jamka je jedním z mála zástupců původní česká golfové beletrie. René Rendl je investiční bankéř, který vždy jedná korektně a uvážlivě. Má však jednu vášeň – golf. Při golfu také poznal svoji manželku a společný zájem o tento sport z nich udělal ideální pár. Paní Rendlová ale zahynula při autonehodě a René se uzavře do své pracovní ulity a snaží se zapomenout. I golf hraje jen občas. Přátelé se ho snaží vytrhnout z jeho smutku, dělají to však většinou dost necitlivě.

„Devatenáctá jamka není realistický román ani golfová příručka. Je to vyprávění o světě, kde se ctí pravidla, kde platí nejen golfová etiketa, ale i etika, a slib daný mezi čtyřma očima má stejnou váhu jako prohlášení na notářsky ověřené listině. Devatenáctá jamka je svérázným upozorněním na to, že svět by mohl i přes svojí drsnost být pěkný, čistý a spravedlivý.“ (knihyogolfe.sk)
Zločin na golfu
Jaroslav Kuťák
220 stran, Moba

Po souboru povídek Krásná smrt přichází spisovatel Jaroslav Kuťák s další detektivní knihou, jejíž děj se točí okolo golfu. Dva muži vybudují prosperující firmu. Jeden z nich touží získat ji jen pro sebe a využije k tomu hned první příležitost, jakmile na jeho společníka kdosi vypracuje složitou, ale dobře fungující past. Nic zlého netušící nešťastník do ní spadne. Díky tomu se vlastně sám zbaví podílu ve firmě a propadne se až na společenské a lidské dno. Tato past je zajímavým základním příběhem knihy.

Začínáme od konce (od jednoho ze zločinů) a past je postupně odkrývána, až dojde na jejího osnovatele. Na malém městě, kde se vše odehrává, nikdo před nikým nic neskryje. Soukromý detektiv Karel Schwarz je rodák z tohoto jihočeského městečka, kam se po létech vrací na dovolenou a vlastně si přijel zahrát golf a hlavně nepracovat.

Hned první den se však na hřišti potká se zločinem a prostě mu to nedá, aby nezačal pátrat, jakkoli se ze všech sil snaží odpočívat a užívat si golfovou dovolenou. Na pomoc si přivolá i svou kolegyni Marii, krásnou, mladou a neuvěřitelně schopnou ženu, která jejich pátrání rozjede ve velkém stylu.
Udivující golfové příběhy
Allan Zullo
262 stran, KargoMedia

Sběratel kuriózních historek z rozmanitých sportovních oblastí Allan Zullo nabízí ve své knížce více jak 500 zajímavostí z prostředí golfu. Historie golfu je spojená s neuvěřitelnými příhodami, veselými událostmi, fantastickými výkony a pozoruhodnými rekordy.

„Par pro Spojené státy, zdá se, je 114 737 úderů. Přinejmenším tolik jich potřeboval Floyd Satterlee Rood, když hrál od pobřeží k pobřeží od 14. září 1963 do 13. října 1964. Ztratil 3 511 míčků na 5 468 km dlouhé trati, která vedla od pobřeží Pacifiku k Atlantiku.“ (ukázka z knihy)
Udivující golfové příběhy 2
Allan Zulo, Chris Rodell
262 stran, KargoMedia

Kniha o úžasných incidentech, veselých historkách, fantastických výkonech a neuvěřitelných rekordech v golfu. Golf nám nabízí spousty zajímavých témat, o nichž se dá hovořit či psát. Tato kniha poutavě zachycuje lidi, místa a události týkající se golfu.

„Po celou dobu své aktivní kariéry nosil Jack Nicklaus vždy u sebe tři mince o hodnotě jedné penny pro markovací účely. Proč tři? «Před několika lety mě přiměl k zamyšlení jeden incident. Kdybych měl jednu penny a ztratil bych ji, byl bych bez markovátka. Kdybych měl dvě a jednu ztratil, a můj protihráč by také potřeboval jednu půjčit, opět bych byl bez markovátka. Takže od té doby jsou pro mne nutností vždy tři mince.»“ (ukázka z knihy)
Golfové vtipy I
GOLF

Publikace brněnského časopisu Golf je plná humoru, který ke golfu neodmyslitelně patří. Když se totiž člověk dovede zasmát, je všechno najednou snazší a zajímavější.

Knížka formátu A6 je vytištěna na křídovém papíře a opatřena kvalitní pevnou vazbou, takže se hodí i jako zajímavý dárek. Předplatitelé časopisu Golf získávají navíc slevu 50 Kč.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418