Golf Club Hradec Králové


Nevídané golfové údery

Jamky na jeden úder nepatří k věcem, které se dají trénovat. Slavný výrok Garyho Playera „čím více trénuji, tím více mám štěstí“ nevypadá, že by se na esa dal aplikovat. Dennis Kemp z Abbotskerswellu je spíše důkazem toho, že čím méně cvičíte, tím více štěstí se vám dostane. Ve věku 82 let se pan Kemp, který doprovázel svého syna na hřišti Reigate Heath v Surrey, rozhodl půjčit si hůl a odpálit míč na 142 metrů dlouhé patnácté jamce. Šlo o jeho první švih po 15 letech, a přestože byl pan Kemp již na jedno oko slepý, svoji ránu zahrál přímo do jamky.

Časopis Golf Illustrated přinesl v květnu 1932 zprávu o hráči, jenž zaznamenal hole-in-one díky zemětřesení během golfového kola v Mexico City. Ma deváté jamce muž odpálil míč, který se zastavil těsně na kraji jamky. Než se k balónu dostal, aby pohodlně dohrál na dvě, udeřilo zemětřesení a míček skončil v jamce.

Nejblíže k hole-in-one bez možnosti jejího nárokování se ocitla dvojice pánů E.R.S. Grice a L. Watson. V prvním kole turnaje na Walsall Golf Club´s Newport Cupu zahráli oba na čtvrté jamce o délce 164 metrů výtečné drajvy. Míče skončily očividně na greenu, ale samotná jamka byla skrytá bankry. Když dorazili na jamkoviště, uviděli jeden z míčů v krátké vzdálenosti od praporku. Druhý balón byl v jamce. Oba hráči odpalovali novými míči a jak se ukázalo, oba použili stejnou značku se stejným číslem, čili bylo absolutně nemožné rozhodnout, který hráč zahrál do jamky. Jediné řešení bylo vrátit se zpět na odpaliště a hrát další ránu. Toto také oba udělali, ale na druhý pokus se již žádnému zahrát eso nepodařilo.

V červenci roku 1932 hrál Edward J. Morrison 17. jamku v Rye Country Clubu dlouhou 97 metrů. Odpalem zasáhl dům stojící 45 metrů za jamkou, od něhož se míč odrazil a odkutálel hezky do jamky. Během amatérského mistrovství Anglie na rány v roce 1974 zahrál Nigel Denham svojí druhou ránu na 18. jamce poněkud silněji a míč doskákal po schodech klubovny až do baru. Jít na devatenáctou jamku ještě předtím, než je dohrána osmnáctá, není obvyklá věc, ale Denham se nerozpakoval. Otevřel si okno a přihrál si míček na tři metry od jamky. R&A následně rozhodl, že Denham měl dostat dvě trestné rány za otevření okna, na základě toho, že klubovna je nepohyblivá závada a s žádnou její částí by se tedy nemělo hýbat.

Mnoho hráčů má ve svém rejstříku trikové rány, včetně Mathiase Gronberga ze Švédska, který umí při provádění plného švihu upustit míč ze svých úst a odpálit míč ještě předtím, než dopadne na zem. Nikdy nemine.

Legendární byla přesnost hry Harryho Vardona. V roce 1900 při své exhibiční cestě po Americe navštívil obchodní dům Jordan Marsh v Bostonu. Odpalovat celý den míče do sítě mu nepřipadlo příliš vzrušující, pročež pro rozveselení začal mířit na kliku hasicího přístroje, který přidržoval síť. Klička byla jen stěží o něco větší než mince, ale Vardon ji dokázal zasahovat tak často, že ho vedoucí provozu ze strachu před zaplavením obchodu musel požádat, aby přestal. Harry Vardon je zřejmě jediný hráč, který dovedl dík své přesnosti vytvořit vodní překážku uvnitř nepohyblivé závady.

DROPNUTÉ RÁNY

Vítězství na všech major turnajích ztracené v play-off
Craig Wood, USA (British Open 1933; PGA Champioship 1934; Masters 1935; US Open 1939)
Greg Norman, Austrálie (US Open 1984; Masters 1987; British Open 1939; PGA Champioship 1993)

Odpal po ledu dlouhý 2376 metrů
Nils Lied, základna Mawson, Antarktida 1962

Odpal ze střechy hotelu Savoy na druhý břeh řeky Temže
Walter Hagen, 1928

Kolo za 83 ran při použití pouze patru
Joe Kirkwood, Bellair GC, USA

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418