Golf Club Hradec Králové


Golfové rody a rodiny

Mimo lásky ke golfu v sobě golfisté, ač to navenek někdy třebas nedávají znát, chovají i lásku ke svým blízkým. Závěr seriálu o zajímavých událostech souvisejících s golfem proto patří golfovým rodinám. Golfové rody byly silné už od dob prvních odpalů ve Skotsku. Otec a syn Morrisové vyhráli oba Open, když byl turnaj ještě v prvopočátcích. Dvojčata Willie a Jamie Dunnovi ztělesňovali největší golfovou moc v polovině devatenáctého století a Willieho syn, taktéž Willie, vyhrál první US Open v roce 1894. Bratři Parkové, Willie a Mungo, vyhráli britské Open, stejně jako Willieho syn, Willie jr.

Během úvodních 54 ročníků (do I. světové války) putovala trofej z Open Championship jen do 22 rodin. Lady Margaret Scottová vyhrála dámské amatérské British Open během prvních třech let existence turnaje v letech 1893-1895. Její mladší bratr Michael zvítězil v mužském ekvivalentu této soutěže o čtyřicet let později v roce 1933, v té době už mu bylo přes padesát let.

William Gates III je pro většinu golfistů jen kýmsi, kdo založil softwarovou společnost Microsoft a vydělal nějaké ty miliardy dolarů. Když se však odhodlal ke svatbě, ukázal všem, že s ním zas až taková nuda není. Jeho svatba s Melindou Frenchovou na nový rok 1994 se konala na 17. jamce golfového hřiště Manele Bay na jižním pobřeží havajských ostrovů. Jedním z hostů byla vydavatelka Washington Post Katharine Grahamová, která byla takto citována: „Chtějí soukromou, lidskou svatbu. Nechtějí žádnou publicitu.“ Pokud by se brali na 18. greenu u klubovny, měli by to sice blíže k recepci, ale už by to opravdu nebylo tak soukromé. Pro soukromí je zkrátka sedmnáctka lepší.

Organizátoři British Senior Open v Royal Lytham and St. Annes zabukovali v hotelu Clifton Arms od 22. do 25. července 1993 ubytování pro Arnolda Palmera. Na slavného hráče čekala svatební komnata s postelí s nebesy, což však přidělalo vrásky jistému Hansi Boltonovi a jeho snoubence Sally Anne Murphyové. Hans a Sally měli během turnajové soboty 24. července svatbu a noc v hotelu si zamluvili se skoro ročním předstihem. Když jim hotel oznámil, že byl pokoj zarezervován, Bolton napsal Palmerovi dopis plný lichotek v naději, že ho přemluví vzdát se pokoje ve prospěch novomanželů Boltonových. Den před svatbou se snoubenci dozvěděli, že dopis zabral a Arnie se rozhodl jim pokoj s postelí s nebesy poskytnout, aby jejich svatbu mohla být kompletní. Se šťastným párem se Palmer osobně setkal, obdaroval je fotografií s podpisem a na oplátku byl pozván na svatební párty v hotelu. Zde si dokonce zatančil se Sally, i přes fakt, že ani ona, ani její manžel nebyli golfisté. Toto je jediný zaznamenaný případ, kdy několikanásobný vítěz major turnajů evakuoval hotelový pokoj v zájmu čisté lásky.

DROPNUTÉ RÁNY

Děti pojmenované po golfovém hřišti
Dcera Arnauda Massyho dostala jméno Hoylake, poté co zde Massy vyhrál v roce 1907 Open
Dcera Nicka Falda dostala jméno Georgia, poté co Faldo vyhrál Masters v letech 1989-1990

Golf za svitu měsíce
Old Prestwick Links, 1864, Old Tom Morris, Dr. Knower, starosta Crichton a pan C. Hunter. Hra začala ve 23 hodin za hluboké tmy, ale o půlnoci vyšel měsíc. Během dvanácti jamek byly ztraceny jen dva míče (po jednom Dr. Knower a starosta Crichton).

Nacističtí piloti zajatí vítězem Open
Posádka sestřeleného bombardéru byla zajata vítězem Open z roku 1936 Alfem Padghamem, Muswell Hill, 1943

440 jamek odehraných za 12 hodin
Robin Jackson, Glenwood GC, Arkansas, 1993
Doug Wert, Coral Springs GC, Florida, 1993

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418