Golf Club Hradec Králové


Zvířata, zvířata a zase zvířata

Golfová hřiště jsou stavěna v přírodě a ani ty nejsoukromější kluby nemohou zakázat vstup králíkům, hadům nebo vránám. Golfisté a zvířata nejsou na světě od toho, aby si navzájem komplikovali život, ale obvykle to dělají.

Pravděpodobně největší zvíře, které kdy ovlivnilo život golfistů, je hroch. Golfový klub Jinji v Ugandě na severních březích Viktoriina jezera měl v místních pravidlech uvedeno: „Míč ležící na greenu ve stopě po hrochovi, může být beztrestně zvednut a umístěn ne blíže jamce.“ Toto pravidlo však bylo možné použít pouze pokud stopa měla napříč alespoň 18 palců a byla nejméně dva palce hluboká. Mimo obvyklého golfového vybavení s sebou hráči v Jinji zřejmě nosili i svinovací metry.


Dan McDonald, prezident Lakeside Country Clubu v Tacomě zažil v roce 1915 zajímavé setkání s dobytkem. Na úvodní jamce zahrál druhou ranou šlajs a míčem zasáhl do té doby přátelsky naladěnou krávu, která se dostala na hřiště. Rána ji nijak vážně nezranila, ale očividně rozladěná kráva do míče kopla. Balón se tak dostal až na green a pan McDonald zasunul třetí ránou birdie pat.

Velkou roli při golfu hrají také psi. Byl to Ben Hogan, kdo proměnil rozhodující pat přesně ve chvíli, kdy mu mezi nohami proběhl pes. Na otázku týkající se zvířete pouze odpověděl: „Jaký pes?“ Major N.H.D. Pratt, člen North Hants GC ve Fleetu, s sebou na golf pravidelně brával svého labradora. V březnu 1960 napsal do magazínu Golf Illustrated, že odpalem na 11. jamce zasáhl vránu a zabil ji. Z jeho pohledu se dalo říci, že to byl šťastný zásah, neboť špatně odpálený nízký hook by jinak letěl do nepříjemného trnitého křoví. Vránu, která svojí smrtí dala majoru Prattovi možnost zahrát par, labrador svému pánovi aportoval.

Během hry v Hastingsu v roce 1951 dokázal městský radní Withers zabít jednou ranou dva špačky. „Ptáci letěli blízko u sebe,“ řekl na omluvu svého hrozného činu. „Můj míč zasáhl jednoho a hned druhého.“ Dosud není známo, že by někdo zabil více než dva ptáky jednou golfovu ranou.

V Arizóně je hřiště, kde místní pravidla praví: „Pokud váš míč leží do vzdálenosti jedné hole od chřestýše, můžete míč přesunout.“ Jediná otázka je - jak? Jimmy Stewart, profesionál hrající v roce 1972 v Indii, mířil ke svému míči na ferveji, když spatřil 10 stop dlouhou kobru plazící se ke stejnému cíli. Vytáhl vhodnou hůl, pravděpodobně jedničku železo, která pro průměrného hráče nemá žádný jiný vhodný způsob užití, a hada zabil. Z úst mrtvé kobry se okamžitě vynořila další kobra, o stopu, možná dvě kratší, ale stejně smrtelně nebezpečná, takže Stewart, který ještě ani nestihl jedničku železo uklidit, zabil i ji. Více hadů již nevylezlo a Stewart pokračoval ve hře.

DROPNUTÉ RÁNY

Psi trénovaní pro hledání míčů dle pachu jejich nátěru
Westward Ho! GC, 1970-1980

Pstruh zabitý golfovým míčem
V Newarku, Nottinghamshire, květen 1907

30 míčů ukradených vránou
Lithgow GC, Nový Jižní Wales, během Easter Tournament, 1972

Míč zahraný do hnízda kulíka bez poškození vajíček
Metropolitan GC, Kapské Město

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418