Golf Club Hradec Králové


Neobvyklosti na golfových hřištích

Golf by určitě nebyl takovou výzvou, jak jej všichni známe, kdyby v sobě nespojoval prvotní přírodní živly vodu, vzduch, zemi a oheň. Ohnivý element zdaleka není tak často přítomen hře jako ostatní živly, ale historie říká, že je dobré být připraven. Mnoho hřišť zejména v jižní Evropě a v západní části USA bylo ohni zpustošeno, což se jen stěží může stát na relativně mokrých Britských ostrovech. I zde však oheň v roce 1976 zdevastoval dvě hřiště.

V roce 1927 byla zveřejněna zpráva o muži, který se v Jižní Africe pokusil hrát skrze menší požár v buši. Tento zanícený golfista nejen že ztratil míč, který střelil do hořícího rafu, ale taktéž přišel o bag a hole, na něž oheň přeskočil. Problém dřeva (které bylo v té době tradičním materiálem pro šafty) je, že hoří podstatně lépe než ocel či grafit.

Ani válka nedokázala bránit lidem ve hře golfu. Richmond Golf Club v anglickém Surrey stanovil místní pravidla pro válečné období, která obsahovala i větu, že: ´hráč, jehož úder je ovlivněn současným výbuchem bomby, může hrát znovu ze stejného místa, trest jedna rána´.

Element vzduchu je taky tradičním potížistou. Sandwich byl v roce 1938 dějištěm British Open, jehož závěrečné kolo přerušil hurikán. Hrálo se 36 jamek a pouze tři hráči dokázali ten den jít obě kola pod 80 ran.

V roce 1960, v době podivného počasí okolo celé zeměkoule, vichřice přivála několik aut na fervej golfového hřiště v Kalifornii. Jedno z nich skončilo jen pár metrů od cedule, kde stál nápis: ´Vjezd vozidel na ferveje zakázán – usnesení soutěžního výboru´. Co to je za klub, který musí své členy upozorňovat, aby nejezdili po fervejích v autech?

Když v říjnu 1897 moře zaplavilo hřiště ve Felixstowe Ferry, obávali se členové klubu, že bude trvat několik let, než se zde bude moci opět hrát na celém hřišti jako před potopou. Nicméně už v únoru následujícího roku mohl místní kapitán konstatovat, že slaná voda hřišti neuvěřitelně pomohla. ´Nikdy jsem hřiště neviděl v lepším stavu´, konstatoval. Zároveň však byla postavena protipovodňová zeď.

Největší problémy v golfu však vždy přináší element země, který na hřištích zastupují rozličné druhy trávy, křovin, stromů, zeminy, písku i vody. Třebas golf bez písku je asi stejný, jako vajíčka bez soli – příliš uhlazený a zproštěn chuti. V severní Francii to dotáhli do opačného extrému a bankr, který se táhne podél celé ferveje poslední jamky jednoho z tamních hřišť (St Malo Le Tronchet), má reputaci nejdelšího bankru v Evropě.

Někteří lidé neuznávají golfová hřiště jako celky. Cross-country golf byl kdysi velkou módou, ač v dnešní době dálnic a elektrifikovaných železnic už není tím, čím býval. V Irsku byla pořádána soutěž Golden ball (Zlatý míč), která měla jediné odpaliště na jedničce v Cill Dara a jedinou jamku na osmnáctce v Curragh, okolo osmi kilometrů daleko. Za hole-in-one byla vypsána odměna 1.000.000 liber, která dodnes nebyla získána. Prvním vítězem soutěže o Zlatý míč se po 52 ranách stal velký irský amatér Joe Carr. Jeho výkon dává nevšední průměr 153 metrů na ránu. Vzhledem k mnohem menšímu množství ploch s nízkou trávou, je hráč dosahující průměrné délky rány nad sto metrů opravdu dobrým golfistou nebo alespoň dobrým lhářem.

DROPNUTÉ RÁNY

Odpaliště v Anglii a jamkoviště ve Walesu
310 metrů dlouhá jamka č.4 v Llanmynech Golf Club, Oswestry

Driving range, kde jsou míče stříleny do jezera
Kissimmee Bay GC, Florida

Golfové hřiště, které se v zimě stává lyžařským areálem
Golf de Mont d´ Arbois, Megeve, Francie

Lanová železnice nutná k dosažení odpaliště
Golf de Sainte-Maxime, nedaleko St Tropez, Francie

Gondola nutná k dosažení odpaliště
Waterway Hills GC, Jižní Karolína, USA

Skrz střed Pittsburghu (8 kilometrů) za 199 ran
William Patton, 1898

Skrz USA ze západu na východ (5.467 kilometrů) za 114.737 úderů a s 3.511 ztracenými míči
Floyd Satterlee Rood, od 14. listopadu 1963 do 3. října 1964

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418