Golf Club Hradec Králové


Knihy o golfu I.

Blíží se doba dlouhých zimních večerů, kdy si budeme muset odpustit naši oblíbenou hru. Samozřejmě až na občasné návštěvy některého indoor centra, nebo hry na zimní greeny. Vítaným společníkem nám pak může být kniha.
Hrajeme golf
John Bradley, Alexander Kölbing
128 stran, Kopp

Ideální kniha pro seznámení s golfovou hrou a všeho co k ní patří. V uceleném obsahu vás postupně provede jednotlivostmi golfové hry - od oblečení a vybavení, přes držení těla a hole, dlouhou a krátkou hru až ke golfové etiketě. Brožovaný výtisk je kvalitně ilustrován názornými fotografiemi. Své místo v knize má i psychologická stránka hry. Podle mého názoru je tato kniha ideální vstupní branou pro začátečníky a zájemce o golf. Přehledným způsobem shrnuje vše potřebné a pro začínajícího hráče důležité.
Hrajte lépe golf
Mike Adams, T.J. Tomasi
176 stran, Fragment

Krásná a výpravná publikace. Zatímco předchozí titul nejde tolik do hloubky a poskytuje základní přehled, tady se vše takřka anatomicky rozpitvává. Dovíte se, z čeho se skládá golfový míček, co je to loft, lie, jak ovlivňuje pružnost šaftu váš úder atp. Všechny údery jsou podrobně rozebrány a každá jejich fáze zvlášť okomentována. Celá kniha obsahuje více než 300 barevných fotografií. Ovšem už titul napovídá, komu je především určena - nejsou to úplní začátečnící (i když i těm toho má hodně co říci). Největší radost z ní budou mít čerství držitelé zelené karty - těm její obsah řekne nejvíce. Ovšem takto zpracovaná publikace něco stojí.
55 návodů, jak snížit váš golfový handicap
Jack Nicklaus

Jacka Nicklause asi netřeba představovat, tedy alespoň určitě ne těm, pro něž je tato kniha určena. Jak napovídá titul, vázaná kniha obsahuje 55 rad ilustrovaných perokresbami pro pokročilé hráče, kteří už se propracovali alespoň k nějakému handicapu :-). V jednotlivých lekcích se probírají takové věci jako úmyslný hook, jak podvést vítr, práce kolen pro silovou hru apod. Z krátkého výčtu názvů kapitol je jasné, že největší užitek z probíraného budou mít hlavně zkušenější hráči. Naprostým začátečníkům toho kniha moc neřekne, probírají se hlavně věci, se kterými se setkáte na hřišti v průběhu delší hráčské praxe.
Hrajte golf jako já
Jack Nicklaus, Ken Bowden
178 stran, JOTA

Druhá kniha od stejného autora. Narozdíl od první, která je určena pokročilým golfistům, podává kniha podrobnou analýzu jeho techniky a přístupu ke hře. Narozdíl od poměrně strohé první publikace je tato výpravnější a je svým srozumitelným přístupem určena i začátečníkům.. Celostránkové ilustrace a schémata umožňují vyzkoušet všechny náměty přímo na hřišti. Zvýrazněné pasáže pak přinášejí cenné rady od odborníka.
Průvodce světem golfu
Gary Player
160 stran, IKAR

Průvodce světem Golfu - Gary Player Další autorské dílo jednoho z předních světových hráčů. Narozdíl od knihy Jacka Nicklause není tato publikace jen popisem osobních zkušeností a vlastních přístupu ke hře jako je spíše obecným průvodcem světem golfu. Je určena začátečníkům i pokročilým - najdete v ní vše: od golfových pravidel, etikety, výběr nejlepší výzbroje až po rady, jak hrát a na hřišti uvažovat. Garry Player se s doprovodem detailních fotografií dělí o své zkušenosti týkající se všech záludností golfu, od správného úchopu a postoje až po úspěšný golfový švih.
Klíč k českým golfovým hřištím
Daniela Gaudlová
175 stran, a.ga.ma

Kniha drží zajímavý primát - je to první česká kniha o českém golfu. Po devíti nejhranějších českých golfových hřištích provází čtenáře devět českých profesionálních trenérů a radí, jak nejlépe hřiště zahrát. Kromě toho zde najdete informace o vzniku hřišť, originální nákresy jednotlivých jamek (včetně hřišť, která zatím ještě nemají birdie karty), poprvé publikované golfové životopisy českých trenérů, fotografie Martina Uhlíka i golfový slovníček. Zajímavostí je, že v knize je poděbradské hřiště uvedeno už jako osmnáctijamkové, přestože bylo otevřeno pouze několik dní před vydáním knihy.
Moderní základy golfu, pět lekcí
Ben Hogan
118 stran, Pragma

Na konci šedesátých let se slavný hráč golfu Ben Hogan domluvil s redaktory časopisu Sports Illustrated na napsání pěti lekcí moderních základů golfu, tak jak je vidí on. Jednotlivé lekce popisují základní činnosti - držení hole, postoj a držení těla, první část švihu, druhá část švihu a nakonec je shrnutí a rekapitulace.

Všechny lekce jsou jsou psány z pohledu Bena Hogana, který na základě vlastních zkušeností popisuje dané téma a doplňuje je historkami ze svého golfového života. Přestože se jedná o 40 let starý materiál, čas nic neubral na funkčnosti principů popsaných Hoganem. Knihu ocení hlavně hráči, kteří mají s hrou nějaké zkušenosti.
Malá červená kniha
Když hraješ golf, jsi můj přítel

Harvey Penick, Bud Shrake
207 stran, 171 stran, Pragma

V Americe, kde si potrpí na každoroční udělování nejrůznějších cen, mají i cenu pro Nejlepšího učitele golfu, kterou vydává Asociace golfových učitelů. Ta cena se nazývá cenou Harveyho Penicka, autora dvou titulů - slavné Malé červené knihy a Když hraješ golf, jsi můj přítel. Oba tituly jsou si podobné a proto jsem se rozhodl je recenzovat společně. Styl psaní má blízko k beletrii - každá kniha je souborem krátkých příběhů s pointou popisujících nejrůznější jednotlivosti golfové hry. Svým stylem je vhodná pro všechny zájemce o golf, i když více poučení z ní budou mít hráči s praktickými zkušenostmi.
Golf v království
Michael Murphy
212 stran, Pragma

Už podtitul knihy "Mystický příběh o golfu" dává tušit, že tentokrát nemáme v rukou ani klasickou učebnici, ani dobře míněné rady profesionálů. Příběh románu se odehrává ve Skotsku, kde mezi ústím řeky Forth a Tay leží království Fife. Tam se jednoho dne setkal americký student se Shivasem Ironsem, profesionálním trenérem místního klubu. Setkání to nebylo ledajaké, zahráli si spolu 18 jamek, ale hra nebyla prostá zcela nových pohledů a souvislostí, až mysticky působících. Román je popisem jednoho neobvyklého dne v životě mladého golfisty a jeho vysvětlení prožitých událostí. Kniha určitě poskytuje zajímavý pohled na duchovní rozměr golfové hry a tak ji negolfisté těžko ocení. Spíše vás osloví, pokud jste někdy o golfu přemýšleli "jinak".
Hry ve třech
P.G. Wodehouse
??? stran, JOTA

Zatímco výše uvedená kniha Golf v království není přece jen tak čtivá, u této nic podobného nehrozí, právě naopak. Autor narozený v Guilfordu v roce 1881 napsal celou řadu krátkých povídek, básní a dramat a je tvůrcem více než devadesáti knih, spoluautor asi třiceti her a muzikálů a dvaceti filmových scénářů. Zemřel v roce 1975 ve svých čtyřiadevadesáti letech a na sklonku života řekl, že kdyby byl začal hrát golf o něco dříve a místo sepisování všelijakých povídek a kdovíčeho se mu ještě celý život pilně věnoval, mohl srazit svůj hendikep i na osmnáct. Vynikající sbírka povídek hry ve třech, která získala věhlas po celém světě a neustále vychází v nových vydáních, uvádí čtenáře mezi golfisty, na greeny golfových hřišť i do zákulisí, kde hráči i jejich kumpáni kují pikle a intriky proti jiným hráčům a jejich kumpánům. Humor Her ve třech zdaleka není vyhrazen jen vyznavačům hry gentlemanů, ale právě ti si jej vychutnají nejvíc. Na golfovém hřišti se totiž může odehrát cokoliv, lidé zde soupeří, zamilovávají se, nenávidí, pláčí i smějí se, ale v neposlední řadě hrají golf. A o ten jde ve vtipných a poučných Wodehousových povídkách především.
Ze zákulisí profesionálního golfu
John Strege
196 stran, JOTA

Předchozí dva beletristické tituly přinášejí spíše odlehčený pohled na golfovou hru, tady se stkáváme se světem profesionálního golfu v podobě americké PGA tváří v tvář. Na svět profesionálů se díváme optikou jejich pracovního týdne - pondělí je vyhrazeno příjezdu na daný turnaj, úterý tréninku, ve středu se hraje Pro-Am a tak dále až do neděle, kdy turnaj vrcholí posledním kolem, kde jde o všechno - tedy o tučné prémie za vítězství. Kniha je psána čtivou formou a je sérií historek, postřehů a osobních zkušeností autora se světem PGA. Titul není asi určen pro každého. Řekl bych, že ho ocení především ti, kdo už za sebou už nějaký ten turnaj mají a dokáží si alespoň rámcově představit o co jde a hlavně to srovnat s místními podmínkami.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418