Golf Club Hradec Králové


Knihy o golfu II.

Ruku v ruce se zvyšujícím se počtem golfových hřišť, klubů a samozřejmě také golfistů, přibývají i na knihkupeckých pultech publikace věnované golfu. Mimo klasických golfových "učebnic" se objevují též rozliční průvodci po českých hřištích či dokonce golfová beletrie.
Mulliganovy zákony
Henry Beard
??? stran, Golftime

Pokaždé, když golfista zahraje mizerný drajv na první jamce a pak nasazuje další míček, aby to rychle opravil, bezprostředně si vybaví nejslavnější jméno v golfu - Mulligan. A přece až doposud nebylo absolutně nic známo o největším mysliteli této hry, o géniovi, který jako první pronesl nesmrtelnou větu: "Myslím, že zkusím další".

Hrajete taky Mulligana? Leckomu přijde toto slavné pravidlo vhod, zejména když se bez rozcvičení na drivingu přiřítí v pět hodin odpoledne na první jamku, aby stihl dohrát dříve, než se setmí. Mulligenův odkaz je však mnohem větší. Kniha o 111 stránkách je plná perel, jejichž citacemi spolehlivě rozesmějete své spoluhráče. Pro každou situaci naleznete v knize přesný postřeh, který až nápadně připomíná realitu běžné hry. Namátkou:

Tajemství golfu: svým vážně míněným švihem vysekneš řízek, následujícím cvičným švihem dáš skvělou ránu; proto vynechávej ten první.

Protože špatné rány přicházejí ve skupinách po třech, čtvrtá špatná rána je ve skutečnosti začátkem další série tří.

Zahrát víc než dva paty na bleskurychlém strmém greenu není ostuda, pokud nemusíš hrát mezi paty vedž.

Čím pamětihodnější švih chceš popsat, tím bezcennější informace o něm sdělíš.

Golfový zápas je testem tvých dovedností a protihráčova štěstí.
101 Praktických rad - GOLF
Peter Ballingall
70 stran, IKAR

Malá a tenká příručka GOLF z edice 101 praktických rad podává v kostce všechny podstatné informace o golfové hře. Jelikož nemíří do hloubky problematiky, poslouží svým obsahem hlavně naprostým začátečníkům, kteří mají o golfu jen velmi mlhavé informace (např. více jak čtvrtina obsahu je věnována oblečení a výbavě).

Informace v příručce jsou pro větší názornost doplněny velkými barevnými fotografiemi. Grafické rozvržení bezezbytku využívá velikosti stránek, takže čtenář za své peníze dostane maximální množství informací odpovídající počtu 70 stran o rozměrech 12 x 17 cm. Přes drobné mystifikace způsobené snahou o co největší zjednodušení, lze tuto knížečku výtečně užít pro přiblížení golfu osobám neznalým.
Jak hrát jamkovou hru
T.J. Thomasi, Mike Adams, Michael Corcoran
166 stran, Pragma

Vydavatelství Pragma dokazuje, že má s golfovou literaturou opravdu vážné úmysly. V publikaci Jak hrát jamkovou hru dodává na knižní pulty společné dílo dvou golfových instruktorů a golfového novináře, které seznamuje čtenáře se všemi aspekty jamkové hry.

O tom, že golf se dělí na hru na jamky a na hru na rány, a že tyto dvě části spolu nelze srovnávat, nelze pochybovat. Jamková hra má velkou tradici, však je provozována už od dob zrození golfu. Turnaje byly ve svých začátcích jamkové a teprve v průběhu 20. století docházelo k přechodu na systém sčítání ran pro celé hřiště. 160 stran této knihy je velmi podrobným rozborem celé problematiky jamkové hry.

Z knihy je zřetelně cítit její "američnost", autoři v některých pasážích předpokládají, že čtenář je v podstatě Američan sledující golfové dění (major turnaje, Ryder Cup) a umí si přiřadit slavná golfová jména od Bobbyho Jonese k dnešku. Vycházejí z toho, že pro čtenáře je hra golfu něčím naprosto obyčejným a samozřejmým, s čím se odmalička potkával. Proto se v knize budou lépe orientovat sečtělejší golfisté, což však neznamená, že si ti ostatní nic neodnesou. Mimo všeobecných kapitol o charakteru, pravidlech či rozličných herních strategií jamkové hry, přijde vhod třebas i jamková hantýrka.

Tom Watson o Jacku Nicklausovi: "Jack má ty nejlepší vlastnosti, jaké požadujete od hráče Ryder Cupu. Hrálo se s ním bezvadně. Když jsem udělal chybu, mohl jsem si být jist, že ji napraví. Když on udělal chybu, věděli všichni, že ji napraví sám. Vnesl do hry faktor zastrašování. V páru jsme byli cennější než jako jednotlivci, podobně jako Ballasteros a Olazabal v týmu Evropy."
Trénoval jsem Tigera Woodse
Earl Woods, Pete McDaniel
211 stran, JOTA

Tuto knihu ocení především rodiče, kteří chtějí ke golfu přivést své ratolesti. Otec Tigera Woodse Earl zde vypráví o prvních krocích svého syna, jehož začal seznamovat s golfem už takřka v kojeneckém věku. Ještě před završením prvního roku svého života malý Tiger vlastnil golfovou hůl.

V prvních kapitolách vypráví Earl Woods o Tigerově neuvěřitelném talentu a v různých historkách reportuje období jeho golfového vývoje. Zároveň popisuje své psychologické metody, jak udržet pozornost dítěte-žáka a podporovat jeho zájem o sport. V dalších částech knihy jsou pak rozebrány všechny způsoby golfové hry a též popsány různá cvičení, které učiní trénink zábavnější. Ačkoli kniha stěží nahradí práci mládežnického trenéra, pomůže rodičům přinejmenším cennými radami, jak vůbec dítě ke golfu přivést a získat jeho zájem.

Položte míč třicet centimetrů od jamky tak, aby pat šel po rovné ploše. Cílem je dát z tohoto místa co největší počet patů za sebou. Rodiče počítají, zatímco dítě patuje, a naopak. Jeden pat mimo - a věřte mi, minete - a končíte. Porovnejte výsledky. Hráč s největším množstvím po sobě jdoucích patů vyhrává. Nebuďte překvapeni, když vás dítě porazí. Děti nemají strach a nepodléhají trémě.
Klíč k českým hřištím II.
Daniela Gaudlová
191 stran, a.ga.ma

První česká golfová kniha (Klíč k českým hřištím) se velmi rychle dočkala následovníka, který plynule navazuje ve stejném formátu a stylu. Mezi dvanáct hřišť, po nichž čtenáře provádějí profesionální golfisté, patří: Automotodrom Brno, Bechyně, Cihelny, Hrádek, Ještěd, Luby, Most, Nová Bystřice, Slavkov, Svobodné Hamry, Svratka a Zlín.

Stejně jako v prvním díle, i zde naleznete na konci knihy klasický golfový slovníček, navíc však ještě vtipný český slangový golfový slovník. Namátkou:

Baťa - zahrát 99 ran
Gagarin - vysoká, strmě padající rána
Rákosky - hole
Vendula - wedge
Zelí - hustý a vysoký rough
Zmrzlina - míček, který zakrouží po okraji jamky

Většinu z obsahu Klíče k českým hřištím můžete nalézt zdarma na internetu na adrese old.golf.cz. Kniha navíc nabízí celostránkové detaily jamek a jejich délku, schází zde však informace o HCP jamek, případně tabulka hracích hendikepů či alespoň rating hřiště, aby si čtenář mohl hrací HCP dopočítat. S těmito údaji by se jistě zvýšila praktická hodnota knihy, snad na ně přijde řada alespoň ve třetím díle.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418