Golf Club Hradec Králové


Spočtěme si hendikep

Všem hráčům, kteří nevědí, co hendikep vlastně znamená a jak se počítá, je určen následující článek. Podrobně si vysvětlíme všechny důležité pojmy a spočteme si zcela konkrétní příklad. Na závěr probereme ještě tzv. klubový hendikep v rozmezí 37-54, který je určen pro hráče se Zelenou kartou.

Co přesně ono oslavované číslo zvané hendikep znamená? Hendikep říká, kolik ran nad par hráč obvykle hraje. Má-li hřiště např. standardní par 72, hráč s hendikepem 32 by měl hrát okolo 104 úderů.

Výkonnostní posuny hráče (ať už jde o zlepšování či zhoršování) se samozřejmě odrážejí v následných úpravách hendikepu. Po nadprůměrném výsledku se hráči hendikep sníží, naopak po špatné hře dojde ke zvýšení hendikepu. Hendikep tedy není konstanta, nýbrž číslo proměnné hodnoty.

Přestože se hendikep vyjadřuje s velkou přesností na jedno desetinné místo, je třeba si uvědomit, že se nejedná o všeobsahující dogma. Golf je příliš rozmanitý na to, aby se nechal umístit do narýsovaných šablon a vedle objektivních hráčových možností hraje velkou roli i nevypočitatelná náhoda.

Pokračování článku:


MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418