Golf Club Hradec Králové


Nezvyklé turnajové formáty

Nemáte-li přímo chuť vytahovat po každé jamce kalkulačku pro bodové machinace, vyberete si nějakou zajímavou hru právě v této chvíli - řeč bude převážně o turnajových kombinacích.
Pick Up Sticks (Seber hole)
Která slavná osobnost prohlásila, že golf je krásná hra, při níž se hráč trefuje do míče holemi naprosto nevhodnými k tomuto účelu? Nemyslel tím dotyčný Pick Up Sticks? Jako popis hry toto tvrzení totiž sedí naprosto přesně. Za každou jamku, kterou hráč ztratí, bere svému soupeři jednu hůl z bagu. Ten si ji může vzít zpět ve chvíli, kdy on sám ztratí některou následující jamku.

Před začátkem je dobré vyjasnit pravidlo, zda je dovoleno "ukrást" i putter. Hraje-li se na fairwayi, má hráč možnost substituce konkrétního chybějícího železa (hrát na nižší let a delší doběh či opačně), ale putter neoblafne. I když - profesionální okruh PGA už viděl zoufalce doklepávající míče pomocí sandwedge či jedničky železa. Ale také je pravda, že dneska si lamači putterů na túře musí dávat pozor, hra na greenu jinou holí než putterem už není povolena.

Vraťme se však zpět. Ať je domluva jakákoli, nikdo neříká, že první hůl, kterou protivníkovi prohrávající hráč vyfoukne, musí být putter. Vždyť bez jedničky dřeva bude soupeř o třicet metrů kratší. A obrat ho o sandwedge taky není špatný nápad. Spousta hráčů ve vzdálenosti 80 metrů do greenu nesahá po jiné holi.

Není od věci zavrhnout klasický HCP a místo ran navíc vzít od lepšího hráče několik holí hned na začátku. Například pokud má hráč A HCP 15 a hráč B pouhých 6, sebere "Áčko" svému soupeři rovnou 3 hole (za každé 3 rány rozdílu jednu).

Hra má rozhodně něco do sebe. Ať už jste prohrávajícím nebo vítězícím hráčem, každý máte svou speciální strategii. Slabší se snaží druhému co nejvíce ztížit hru, lepší zase koumá nad tím, jak hrát potřebné rány nepotřebnými holemi. Mít pro každé umístění míče zvláštní hůl - to je zbytečný přepych.

Flag tournament (Praporkový turnaj)
V praporkovém turnaji obdrží každý hráč jistý počet ran, obyčejně par hřiště plus dvě třetiny svého hracího hendikepu. Například má-li hřiště par 71 a hráčův HCP činí po přepočtu 12 ran navíc, dostane hráč přiděleno 79 ran. Následně odehraje 79 ran a v místě, kam se dostal poslední ranou, umístí praporek se svým jménem, který obdrží na prvním odpališti. Pozdější flity během hry potkávají "náhrobky" slabších hráčů a přiznejme si to otevřeně, člověka potěší každý udolaný praporek.

Pokud někteří hráči dokončí hřiště dříve, než vypotřebují přidělené rány, nastávají dvě varianty. Buď pokračují ve hře, dokud jim nedojdou rány a vítězem se stává ten, kdo se dostane nejdál. Nebo vyhrává borec, kterému po osmnácté jamce zbývá nejvíce úderů. Vzhledem k tomu, že hráči dostávají jen dvě třetiny svého běžného HCP je však k dohrání hřiště zapotřebí heroického výkonu.

Důležité pravidlo proti fištrónům říká, že nelze umístit praporek za jamku, která není dokončená. Takže pokud je hráč deset metrů od greenu a má poslední ránu, nijak si nepomůže, když napálí míč dlouhým železem na následující fairway. V případě, že dva či více hráčů skončí na stejném greenu, pořadí je určeno podle toho, kdo je blíže k jamce.

Scramble
Scramble je turnajový formát, v němž soutěží čtyřčlenná družstva proti všem ostatním družstvům ve startovním poli. Na odpališti všichni hráči ze skupiny oddrajvují, poté se vybere nejlepší rána a z tohoto místa hrají všichni svůj druhý míč. Z této série se opět vybere nejvýhodněji položený míč, hráči pokračují třetí ranou odsud a tak dál až do jamky. Důležité je, že každý hráč musí mít alespoň čtyři odpaly využité skupinou. Nečekejte až do konce.

Během hry není brán zřetel na hendikepy, nicméně před zahájením hry ano. Všichni hráči by měli být rozděleni na čtyři skupiny podle HCP (od nejnižších k nejvyšším) a následně rozlosování, aby se v každém družstvu objevil jeden hráč z každé výkonnostní skupiny.

V upravených verzích Scramble lze skládat PRO-AM družstvo, tedy přidat ke třem amatérům jednoho profesionála. Dosahované výsledky vítězných skupin se většinou pohybují hluboko pod parem hřiště, což je zřejmě důvod značné obliby tohoto herního formátu.

Shamble
Ne náhodou je název hry podobný Scramble. V této jamkové variantě Scramble musí každý hráč dohrát až do jamky (hraje se vždy z místa nejlepšího míče jednoho z členů družstva). Následně jsou rozdělovány body:
1 bod - Par
2 bod - Birdie
3 bod - Eagle
4 bod - Albatross
V Shamble se do výsledku započítává HCP každého hráče, takže i méně zručný golfista může být pro své družstvo velmi přínosný.

Chicago
Chicago se dívá na hendikep z druhé strany. Hráč obdrží na základě svého HCP negativní body nazvané překážky (hurdles). Hráč s nulovým HCP dostane -39 bodů, HCP 1 obdrží -38 a tak dále k HCP 36, pro který připadají -3 body. Poté na základě svých schopností hráči dostávají na hřišti kladné body podle následujícího klíče.
1 bod - Bogey
2 body - Par
4 body - Birdie
8 bodů - Eagle
Vyhrává hráč, který překoná všechny své překážky a získá nejvíce kladných bodů.

V závěrečném odstavci golfové kuchařky si položme řečnickou otázku, která musí napadnout každého, kdo se hlouběji snaží proniknout do tajů golfového švihu, taktiky či třeba formátů golfových her. Je tohle ještě sport? Není to náhodou už vědní obor?

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418