Golf Club Hradec Králové


Jamkovka 100x jinak

Minulý díl byl lehkým rozjezdem do golfové kombinatoriky jamkových (a sázkových) her. Základní schémata hry jsou nám tedy jasná. Nyní přišel čas pro druhou kapitolu kuchařky Jamka 100x jinak.
Skins (Kůže, myšleno jako "stahování z kůže")
Forma hry: Individuální i týmová Počet hráčů: 2-4
Pokud je hra nerozhodná (tied), bod se přenáší (carryover) na další jamku. Stane-li se například, že tři jamky po sobě nikdo nevyhraje, vítěz na čtvrté jamce bere 4 body (4 skins). Existuje také možnost zdvoj a zčtyřnásobování bodového ohodnocení v druhé respektive třetí třetině kola. Během dvou posledních jamek tak může hráč získat více bodů, než na prvních šesti dohromady. Nebo také ztratit.

Hammer (Kladivo)
Forma hry: Individuální Počet hráčů: 2
Hráč s nejnižším skóre vyhrává jamku a získává bod. Pokud během hry jeden z hráčů zahraje špatnou ránu, může mu jeho protivník dát "flek", neboli nabídnout možnost zdvojnásobit počet bodů za jamku. Hráč se tak dostává pod tlak, neboť má míč v nevýhodné pozici a soupeř ho nutí zdvojnásobit sázku. Nepřijme-li, znamená to pro něj ztrátu jamky a bod pro soupeře. Přijme-li, musí zahrát výtečnou záchrannou ránu, jinak soupeř pravděpodobně vyhraje a získá dva body. Pokud to riskne a podaří se mu takovou ránu zahrát, může se karta dokonce obrátit a hráč má možnost soupeři "flek" vrátit. Bodový bank se tímto zvýší na čtyřnásobek. Na poslední jamce se většinou hraje o dvojnásobný počet bodů již od začátku, "flekováním" se tedy můžou hráči dostat až k osminásobku.

Chairman (Šéf)
Forma hry: Individuální Počet hráčů: 3-4

Chairman je odpočinková hra, při níž není nutno mnoho počítat. Hráč, který první vyhraje jamku, se stane Šéfem. Pokud jako Šéf vyhraje následující jamku, získává za ní bod. V případě, že jamka nemá vítěze, bod se nepřidělí a Šéf zůstává dál ve svém křesle. Pokud vyhraje jamku jiný hráč než Šéf, získává křeslo Šéfa.


Bridge
Forma hry: Týmová Počet hráčů: 4
U Bridge budete muset mimo golfového myšlení využít mozek i k strategii a plánování. Cílem hry je dosáhnout skóre shodného či nižšího, než zněla sázka, přičemž výsledky partnerů v družstvu se sčítají. Na první jamce je určen začínající tým. Ten má dvě možnosti:
  1. Navrhnout skóre (bid score), které hodlá v dosáhnout.
  2. Nechat navrhovat skóre druhý tým.
Řekněme, že první tým navrhne své společné skóre 8 úderů. Druhý tým má nyní tři možnosti:
  1. Nabídnou na sebe nižší skóre než 8.
  2. Vzít soupeřovu sázku 8.
  3. Vzít soupeřovu sázku 8 a zdvojnásobit bodovou hodnotu jamky, pokud nevěří, že navrhující tým je schopen takového skóre dosáhnout. Následně může první tým odpovědět dalším zdvojnásobením, pokud si je naopak jist, že svou sázku splní.
Jakmile je sázení ukončeno, hraje se jamka. Pokud první tým splnil sázku a zahrál 8 nebo méně, získává za jamku bod (případně dva, či čtyři, podle dublování sázky). Zahraje-li však vyšší skóre, body si buď odečítá, nebo je získává druhý tým (věc počáteční domluvy). Volba první sázky se pravidelně střídá na každé jamce.

Nines (Devítky)
Forma hry: Individuální Počet hráčů: 3
Pro každou jamku je dáno 9 bodů. Vítěz bere 5 bodů, druhá pozice získává 3 body a poslední hráč obdrží 1 bod pro útěchu. V případě nerozhodných stavů se body pro příslušné pozice sečtou a rovnoměrně rozdělí mezi hráče se stejným výsledkem. Kombinace, kdy hráči dosáhnou stejného výsledku, mohou nastat pouze tři.

6-4-2-0
Forma hry: Individuální Počet hráčů: 4
Tato hra je variací Nines pro čtyři hráče. Bodů pro jamku je dáno 12 a ohodnocení příček od první do poslední vyplývá z názvu hry. Při remízách dochází dělbě bodů podle principu Nines.

Wolf (Vlk)
Forma hry: Týmová Počet hráčů: 4
Pro každou jamku této zajímavé hry vznikají nové týmy. Hráč, který odpaluje první, má dvě základní možnosti:
  1. Prohlásit se za Vlka a hrát sám proti třem soupeřům. Bodové ohodnocení jamky se tím pádem zdvojnásobuje a hraje se Bestball.
  2. Vybrat si spoluhráče pro tuto jamku a dohrát ji jako Fourball.
Spoluhráče si musí zvolit přesně daným způsobem. Po odpalu druhého hráče zváží, zda zahrál slušně a má dobrou šanci s ním jamku vyhrát, či zda se mu nevyplatí počkat si na lepší drive zbylých hráčů. Pokud však nechá drajvovat třetího hráče, druhého už si nemůže vybrat. V případě, že není spokojen ani s ránou třetího hráče, nezbývá mu už nic jiného, než vstoupit do týmu s hráčem čtvrtým. Po odpalech je tedy jasné kdo s kým hraje a o kolik se hraje bodů. Hráči vítězného týmu si počítají body zvlášť, protože už na další jamce budou hrát pravděpodobně s někým jiným. Vyhraje-li Vlk, připisuje si body 2, prohraje-li, berou po dvou bodech všichni jeho soupeři. Je otázkou domluvy, zda po nerozhodnuté jamce hráči převedou body do další jamky.

Hráči odpalují v přesně stanoveném pořadí - první jamka A, B, C, D; druhá jamka B, C, D, A; třetí jamka C, D, A, B; čtvrtá jamka D, A, B, C; pátá jamka A, B, C, D atd. Jelikož by se na 18 jamkách všichni neprostřídali stejně, dostávají na devátém a osmnáctém odpališti přednost hráči s nižším počtem získaných bodů.

Round Robin
Forma hry: Týmová Počet hráčů: 4
Tato hra je poněkud zjednodušený Wolf. Jde buď o Foursome nebo Fourball, kde se partneři střídají po šesti jamkách. V průběhu hry tak hraje každý s každým.

Las Vegas
Forma hry: Týmová Počet hráčů: 4
Las Vegas je hra s lehce šíleným způsobem počítání. Dva páry hrají proti sobě. Po každé jamce sestaví spoluhráči svá skóre do nejmenší možné číslice. Například hráči týmu A uhrají 3 a 4. Jejich skóre pro jamku je tedy 34. Tým B uhraje 4 a 5, sestaví tedy číslo 45. Body přidělované za jamku jsou určeny rozdílem mezi týmovými skóre. 45 - 34 = 11. Tým A získává na této jamce 11 bodů! Opravdoví maniaci ještě vylepšují Las Vegas o variantu dvou birdies. Pokud se oběma hráčům týmu podaří zahrát ránu pod par, dají soupeři ránu pod pás. Druhý tým totiž musí sestavit svá skóre do vyšší kombinace. Švanda nastává, když jeden z nebohých hráčů zahraje v takovou chvíli 10.

Nassau
Forma hry: Individuální i týmová Počet hráčů: 2-4
Nassau je kostra, kterou můžete napasovat na mnoho výše popsaných her. 18 jamek je rozděleno na tři části - první devítka (front nine), druhá devítka (back nine) a celá osmnáctka. V každé části vyhrává hráč s nejlepším výsledkem. Jestli jste se ve výše uvedených hrách bili pouze o nehmotné body, Nassau si o přeměnu bodů na peníze přímo říká.

Příklad: Tři hráči vloží do banku před začátkem hry každý dvě stovky a domluví se, že budou hrát Šéfa, kombinovaného s Bingo-Bango-Bongo a Katastrofou (viz níže). Po první devítce má hráč A 14 bodů, hráč B 9 bodů a hráč C 3 body. V druhé devítce uhraje A 10 bodů, B 13 bodů a C 4 body. Hráč A tedy bere dvě třetiny banku (vyhrál první devítku a celou osmnáctku), hráč B si odnese alespoň svůj vklad (za vítězství na druhé devítce) a C bez peněz odchází vyhledat trenéra.


Junk (Veteš či Krámy)
Junk jsou další body, které můžou hráči získávat, splní-li určité podmínky. Ty můžou být například:

Birdie, Eagle, Albatross
Body získává hráč hrající pod normu jamky. Není co dodat.

Greenie
Zelené bodíky jsou k mání na parech 3. Bod získává hráč, jehož míč je po odpalu nejblíže praporku. Musí však ležet na greenu. Pokud žádný z hráčů na greenu není, může být bod přenesen na další tříparovku (carryover).

Poley
Bod získává hráč, který promění putt ze vzdálenosti delší, než praporková tyč.

Sandie
Bod získá hráč, kterému po ráně z bunkeru stačil jediný putt do jamky.

Double Sandie
Pokud hráč zasáhl fairwayový bunker, z něj se dostal do greenside bunkeru a odtud s jedním puttem do jamky, náleží mu dvojitý bodový bonus.

Barkie
Bod získává hráč, který zasáhne strom a přesto dokončí jamku na par či lépe.

Bingo-bango-bongo
Celkem jsou na jamce připraveny tři body. Jeden získává hráč za první míč na greenu (Bingo), další za míč nejbližší jamce v okamžiku, kdy se poslední hráč dostane na green (Bango) a třetí bodík bere hráč za první míč v jamce (Bongo).

Trouble nebo též Disaster (Problém, Katastrofa)
Aby hráči neodcházeli po jamce s příliš mnoha body, můžou si počítání ještě trochu zkomplikovat:

Odečtení 1 bodu za míč v outu, ve vodní překážce, bunkeru a za troj-putt

Odečtení 2 bodů za ránu z jednoho bunkeru do druhého, nevystřelení míče z bunkeru.

Odečtení 3 bodů za čtyř-putt.

Odečtení 4 bodů za trefení soupeřova míče (na greenu)

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418