Golf Club Hradec Králové


Jamkovka v pravidlech

Jamkové hry jsou popsány v Pravidlech zhruba takto:

Single (Dvouhra)
Hra dvou golfistů proti sobě. Hráč, který zahraje na jamce nižší skóre, získává bod. V případě stejného výsledku obou soupeřů je jamka půlena (halved), bod nezískává nikdo.

Foursome (Čtyřhra)
Tato hra pro dvě mužstva po dvou hráčích bývá někdy nazývána také Scotish Foursome (Skotská čtyřhra) či Alternative Shot (Střídavá rána). Tým hraje jedním míčem a hráči se po každém úderu střídají, dokud není míč v jamce. Partneři se střídají i na odpalištích, jeden zahajuje všechny sudé jamky, druhý liché. Vhodnou strategií je tedy dobře zvolit, kdo bude na kterých jamkách drajvovat. Delší hráč z páru by měl jít jako první hlavně na pětiparovky, jamky přes vodu a podobně, kratšímu a zřejmě i přesnějšímu spolubojovníkovi jistě více sednou tříparové dráhy, případně užší ferveje podél autu, potoků, hustého rafu atd. Hráči by si tedy neměli určit pořadí v družstvu jen podle první jamky, před zahájením se hry vyplatí prostudovat score kartu.

Bodové hodnocení je stejné jako u Single. Družstvo, které zahraje na jamce nižší skóre, získává bod. V případě stejného výsledku obou družstev je jamka půlena, bod nezískává nikdo.

Threesome (Trojhra)
Zkombinováním Single a Foursome získáme Threesome - trojhru. Dva hráči tvoří tým a hrají proti třetímu hráči. Bodování i postup hry (střídání ran) je shodné s výše popsanými variantami.

Threeball (Hra třemi míči)
Tři hráči hrají vzájemně proti sobě, každý svým míčem. Tím pádem se v jeden čas odehrávají tři různé Single (A proti B, A proti C a B proti C), které se také jako Single bodují.

Fourball (Hra čtyřmi míči)
Dva hráči tvoří jeden tým, každý hraje svým míčem. Jako výsledek na jamce se týmu počítá lepší skóre jednoho z hráčů. Není nutné, aby jamku dohráli oba hráči.

Příklad: Hráči týmu A zahrají 5 a 6, hráči týmu B dosáhnou skóre 4 a 7. Týmu A se počítá jako výsledek 5, týmu B 4. Bod za jamku získává tým B.

Bestball (Hra o nejlepší míč)
Bestball je hybrid mezi Threesome a Fourball. Jeden hráč hraje svůj míč proti lepšímu míči dvou hráčů, případně proti nejlepšímu míči tří hráčů.

Dosud jsme se nezmiňovali o ranách k dobru, které vám poskytuje váš hendikep. Je otázkou dohody obou stran, zda se bude hrát na brutto či netto výsledek. Čím vyšší je váš HCP, tím větší výhody získáváte na soupeři, takže se nenechte odbýt a smlouvejte, co to dá. Zejména hrajete-li o peníze.

Tolik tedy nezbytný úvod. Pokud vám to už teď připadá komplikované, nezoufejte, v příštím díle to bude ještě horší. Do pomyslného hrnce jamkových her budeme přidávat různé přísady v nejroztodivnějších kombinacích a hádejte, co uvaříme. Golfové amarouny.

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418