Golf Club Hradec Králové


Počítání HCP: Teorie III.

Po Zelené kartě přichází hendikep. Na první pohled se zdá, že jej není těžké získat, neboť základní podmínky jsou jen dvě. Hráč musí za a) odehrát nejméně tři turnajová kola a za b) získat 36 stableford bodů. Praxe však bývá taková, že ztrémovaný elév na prvních třech turnajích většinou neuspěje a musí se ještě nějaký čas otrkávat, než potřebný výsledek uhraje. Mezi devíti body na devíti jamkách (Zelená karta) a 36 body na 18 jamkách (HCP) je totiž propastná šíře a golf je k začátečníkům nemilosrdný. Nicméně existují tací borci, kteří zvládnou 36 bodů hned napoprvé - HCP 36,0 je však ozdobí stejně až po třetím turnaji. Pokud se někomu opravdu vydaří kolo a zahraje dokonce i více než předepsaných 36 bodů, jeho první přesný hendikep bude přesto vždy 36,0.

Existuje také možnost získat hendikep 36,0 mimo turnaj, a to dík tzv. nesoutěžnímu výsledku. Hráč nahlásí v recepci klubu svou hru a v poli s ním musí jít jako doprovod golfista, který už má uhraný HCP (libovolné výše). Nesoutěžní výsledek slouží jedině k získání HCP 36,0.

Pořadí jamek
Dostáváme se k velmi důležitému termínu, a to k pořadí jamek. Každá scorekarta obsahuje sloupeček (nebo řádek, přijde na to) označený jako HCP index, který nám říká, jaké je pořadí jamek pro dávání nebo dostávání hendikepových ran.

Stableford body
  Počet ran na jamceBody
  Čtyři rány pod par 6
  Tři rány pod par 5
  Dvě rány pod par 4
  Jedna rána pod par 3
  Uhraný par 2
  Jedna rána nad par 1
Šikovný vynález. Bodování eliminuje kratičké zkraty, které amatéry železnou pravidelností potkávají. Umožní člověku vybouchnout na jedné či dvou jamkách a přesto v celkovém hodnocení získat přijatelný výsledek. Pokud ale hráč chytne rovnou "prasení" a čtyřikrát hraje devět ran, tak ani stableford nepomůže. V přiložené tabulce je jasně vidět základní ohodnocení hráčova výsledku. Na konci kola se všechny body na jamkách sečtou a hendikep se může měnit.

Teď přijde celý fígl. Umíme si už spočítat hrací hendikep a známe pořadí jamek. Podle těchto dat jsme schopni určit, kolik ran na které jamce získáme k dobru. Čili, když bude v modelové situaci hrací hendikep roven 36, znamená to, že na každé jamce hráč získá DVĚ rány k dobru. Například za uhraný par bere rovnou ČTYŘI stableford body, bogey je za TŘI, double bogey za DVA a triple bogey mu stále stačí na JEDEN bodík.

Pokud bude hrací hendikep třebas 33, bude hráč brát na třech posledních jamkách (HCP 18, 17 a 16) jen jednu ránu k dobru (a na všech ostatních samozřejmě dvě). Může nastat i situace opačná a hrací hendikep bude řekněme 40, takže na čtyřech prvních jamkách (HCP 1, 2, 3 a 4) čekají na hráče dokonce tři rány k dobru (a na všech ostatních dvě). Hrací hendikep se zkrátka postupně "rozpustí" po jednotlivých jamkách pořád dokola od jedničky do osmnáctky.

Z toho vyplývá, že získat 36 bodů je stejně obtížné jak pro hráče s vysokým, tak i nízkým HCP. Ten lepší už málokde dostává něco k dobru, ba se mu dokonce může stát, že na lehčích hřištích o nějaké rány přijde (to už ale musí mít přesný HCP okolo 5 a níž). Ten horší zas bojuje hlavně sám se sebou a když to dvakrát za kolo dostrká na par, je v sedmém nebi. Oba se tedy na 36 bodů nadřou víceméně stejně.

A to je celé. Jak vidno, přepočítat rány na stableford body se zohledněním hracího hendikepu není až taková věda. Zbývá už jen říci, jaký vliv bude mít dosažený výsledek v turnaji na hráčův přesný hendikep (říká se tomu úprava hendikepu).

MAPA SERVERU

Přehledný seznam všech stránek na tomto serveru.

(C) 2002-20015 Golf Club Hradec Králové z.s. Všechna práva vyhrazena. Obsah stránek je určen jen pro osobní využití.
Golf Club Hradec Králové z.s., Rybova 1908/31, 500 09 Hradec Králové | Webmaster: Kosina.eu
Telefon: 493 814 396   Fax: 493 814 394   Mobil: 724 010 418